Nemčija je še ena “jedrna” država, ki je na strani slovenskega premierja Janše glede afganistanskih migrantov

Angela Merkel (Foto: epa)

Po predlogu Janeza Janše, da EU ne bo odpirala nobenih evropskih “humanitarnih” oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan, se vrstijo države, ki ta predlog podpirajo. Krščanska demokratska unija, stranka, ki ji predseduje nemška kanclerka Angela Merkel, je namreč v soboto odločno nastopila proti predlogu kandidatke za kanclerko Annalene Baerbock iz stranke Zelenih. Slednja je namreč predlagala, da Nemčija ponovno sprejme večje število beguncev iz Afganistana. Spomnimo namreč, da je bila Nemčija v prejšnjem migracijskem valu do migrantov zelo radodarna in si ne želi ponoviti napake, saj kar dve tretjini migrantov prejema državno pomoč.

“Zahteva po sprejetju večjega števila migrantov je popolnoma napačen pristop,” je dejal Mathias Middelberg, tiskovni predstavnik poslanske skupine Unije CDU/CSU za vprašanja notranje politike. “Gre za pošiljanje napačnih signalov, ko Zeleni v vsakem konfliktu, ki se pojavi v svetu, takoj zahtevajo sprejem vseh migrantov  v Nemčijo ali Evropsko unijo, čeprav je znano, da je pripravljenost za sprejem migrantov v tem času po vsej EU precej omejena,” je še dejal.

Middelberg je še poudaril, da v Nemčiji več kot 12 tisoč ljudi vsak mesec zaprosi za azil in da skoraj dve tretjini migrantov iz Sirije v Nemčiji v celoti ali delno živi od državne pomoči. Mnogi se namreč bojijo enakega scenarija iz leta 2015, ko je bila celotna Evropa nepripravljena na migrantski val.

Vodja stranke zelenih Annalena Baerbock (Foto: epa)

Spomnimo, da je Janez Janša v nedeljo objavil twitt, “EU ne bo odpirala nobenih evropskih ‘humanitarnih’ oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan“Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz l. 2015. Pomagali bomo zgolj posameznikom, ki so pomagali nam med operacijo NATO. In članicam EU, ki varujejo našo zunanjo mejo.” Na to se je odzval predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je dejal, da bi si morale vse evropske institucije prizadevati ugotoviti, kakšna solidarnost bi bila potrebna za vse, ki jih ogroža novi afganistanski režim, in ne le za Afganistance, ki so sodelovali z unijo. A je pri tem predlogu skoraj osamljen, saj si večina držav ne želi enakega scenarija kot leta 2015.

Oglasil se je tudi italijanski evropski poslanec Branda Benifeija, Janša pa ga je prosil, naj našteje države članice EU, ki bi danes glasovale, da se odpre nov migrantski koridor za Afganistan in potem v državo sprejele svoj proporcialen delež migrantov, a seznama do sedaj še ni objavil, očitno je prekratek.

Anita Gužvič