fbpx

[Video] Nas bo pandemija končno streznila in končala pogubno politiko odprtih meja?

Nas bo pandemija končno streznila in končala pogubno politiko odprtih meja? (Foto: Demokracija)

Migracije so razširile kitajski virus po vsem svetu. Število okuženih strmo narašča. Izkazalo se je, da je politika Viktorja Orbána in drugih višegrajskih voditeljev pravilna. Se bo Zahod končno zbudil in končal pogubno migrantsko politiko odprtih meja?

Pandemija koronavirusa se širi in število žrtev narašča. Okoli sto dni je trajalo, da je število okuženih naraslo od “nultega okuženega” do sto tisoč obolelih. Za podvojitev obolelih s sto na dvesto tisoč je bilo potrebnega veliko manj časa, samo dvanajst dni. Enako strmo narašča tudi število mrtvih, ki so posledica okužbe s koronavirusom in konca pandemije še ni videti. Znanstveniki mrzlično iščejo zdravilo in kljub nekaterim spodbudnim vestem, češ da nekatera že uveljavljena zdravila lahko pomagajo pri zdravljenju obolelih, stroka meni, da je še prezgodaj, da bi lahko z gotovostjo dejali, da smo našli rešitev. Nekatere vlade uvajajo bolj ali manj stroge karantenske ukrepe, druge priporočajo samoosamitev, vse skupaj pa je namenjeno predvsem upočasnitvi širjenja virusa in ne preprečevanju okužbe. To bitko smo po mnenju strokovnjakov namreč že izgubili, predvideva pa se, da bo okuženih do 70 odstotkov človeštva. Samoosamitev bo pripomogla edino k temu, da se ne bodo vsi okužili v istem času, kar bi pomenilo kolaps zdravstvenega sistema. Samoosamitev bo, upajmo, pomagala toliko, da se bodo okužbe razvlekle na daljše obdobje in bodo lahko bolnišnice oskrbele vse okužene.

Pogubna politika odprtih meja

Ljudje so razumljivo prestrašeni in besni ter se sprašujejo, kako je lahko do tega prišlo. Zagotovo je pri tem odločilni dejavnik zahodna, predvsem evropska politika odprtih meja in toleriranje, še celo spodbujanje množičnih migracij. Že v najstarejši dobi, v plemenski ureditvi, so plemena vse prišleke, ki so jih ocenili kot grožnjo svojemu plemenu, zavrnili na meji plemenskega območja. Kasneje, ko so nastale države, so te nadaljevale z enako politiko. Vse do najnovejše dobe, ko smo uvedli politiko prostega priseljevanja, po kateri se lahko priseli bolj ali manj vsak, ki se mu ljubi priti do meje evropskih držav. Legalno ali pa tudi ilegalno. Še teoretično preverjanje je površno in ohlapno, ker se oblasti bojijo, da bi jih v primeru temeljitega preverjanja ali zavračanja migrantov politično korektni migrantoljubci obtožili rasizma in/ali ksenofobije. In pri migracijah ne gre samo za vse tiste horde, ki pritiskajo na naše meje, gre tudi za tiste, ki prihajajo iz poslovnih ali študijskih razlogov. Pri zadnji pandemiji se je izkazalo, da so bili prav ti odločilni pri širitvi virusa.

V zadnjih letih so namreč Italijani velik del svoje industrije prodali kitajskim vlagateljem. Ti so seveda v Italijo premestili del svojega osebja, gre za deset tisoče ljudi. Potem ko se je virus začel širiti na Kitajskem (kar so kitajske oblasti tedne dolgo prikrivale in lagale svetovni javnosti), so ti Kitajci, ki delajo v Italiji, po božičnih praznikih, ki so jih preživeli doma, spet odpotovali v Italijo. Seveda jih ni nihče preverjal, ker bi v tem primeru Kitajci (in vsi evropski »progresivci« družno kričali o ksenofobiji in/ali rasizmu), tako da seveda ni trdnega dokaza, kdo je bil tisti, ki je prinesel virus v Italijo. Dejstvo pa je, da je dobra dva tedna po koncu božičnih počitnic kitajski virus začel razsajati po severni Italiji, ki je tako postala evropsko središče okužbe, ta pa se je nato razširila po vsej naši celini.

Odgovornost migracij za izbruh virusa

Redke so bile evropske vlade, ki so se požvižgale na kričanje politično korektnih obsedencev in postavile varnost svojih državljanov na prvo mesto. Gre seveda za države višegrajske četverice, ki jih migrantoljubci stalno napadajo. Predsednik vlade ene teh držav, madžarski premier Viktor Orbán, ni slepomišil in je že v prvi polovici marca dejal, da je povsem jasno, da je odgovornost za izbruh koronavirusa v Evropi na migracijah, in pri tem dal jasno vedeti, da je bila Madžarska vseskozi korak pred vsemi, saj se v državi zavedajo nevarnosti, ki jih prinašajo le-te. Orbán je med intervjujem za Kossuth Rádió na vprašanje, zakaj univerze zapirajo, javne šole pa ostajajo odprte, odgovoril, da je tako, ker je na univerzah veliko tujcev, ob tem pa opozoril, da je bila večina zgodnjih primerov okužbe na Madžarskem med iranskimi študenti. Orbán je dejal, da tujih študentov ni mogoče ločiti od Madžarov, zato se je njegova vlada odločila, da je najbolje, da bi ustanove popolnoma zaprli. “Videli smo, da bolezen prinašajo večinoma tujci in da se večinoma širi med tujci,” je dejal Orbán; sicer pa je njegova vlada na dan intervjuja tudi objavila, da bodo zaprli vse šolske ustanove v državi. Orbán je med intervjujem zagovarjal stališče, da obstaja logična povezava med migracijami in epidemijo. “Mi se borimo proti vojni na dveh frontah,« je dejal madžarski premier. »Ena fronta se imenuje migracije, druga pa pripada koronavirusu.” Povedal je tudi, da Madžarska pred izbruhom ni pustila migrantom v državo, tega pa ne bodo dopuščali niti sedaj. »Prav tukaj in sedaj so človeška življenja na prvem mestu,« je pojasnil premier. “Preprečevanje je ključnega pomena za zagotavljanje čim manjšega števila smrtnih žrtev in okuženih.”

Viktor Orbán je dejal, da so migracije odgovorne za izbruh koronavirusa v Evropi (vir: Demokracija)

Primer okuženih iranskih študentov torej potrjuje Orbánovo mnenje. Kitajska in Iran sta v zadnjih letih stkala tesno sodelovanje z močnimi kitajskimi vlaganji v Iran in posledično deset tisoči kitajskih strokovnjakov in menedžerjev, ki živijo ali redno potujejo v Iran. Le-ti prihajajo v stik predvsem z vplivnimi Iranci, takšnimi, ki pošiljajo svoje otroke na študij na Zahod, tudi na Madžarsko. In ti iranski študenti so kitajski virus zanesli na madžarske univerze.

Nas bo pandemija končno streznila?

Zaradi odprtih meja se torej borimo s pandemijo kitajskega virusa. Zahodnjaki, zazibani v slepilo varnosti, so šokirani in vse več vlad sledi višegrajcem in zapira državne meje, kar je bilo še pred tedni nepredstavljivo. Ko bo konec pandemije, bo moral Zahod, predvsem EU, premisliti svojo politiko. Če namreč želi obdržati schengenski sistem, potem bo potreben dosleden nadzor na zunanjih mejah EU tudi za poslovneže in druge obiskovalce iz držav nečlanic, da o ustavitvi množičnih migracij sploh ne govorimo. V zvezi s tem je treba uvesti ostre kazni za tihotapce migrantov, kar velja tudi za “nevladne človekoljube” in podobne primerke. Če nas niti ta pandemija kitajskega virusa in vse posledice, ki bodo nastale, ne bodo streznile, da bomo nehali sanjati o multikulturni utopiji, in ne bomo uvedli strogega nadzora nad migracijami, potem si evropska civilizacija preživetja niti ne zasluži.

Bogdan Sajovic