fbpx

[Video] Nekdanja glavna švedska epidemiologinja kritična do svojega naslednika, zaradi katerega je umrlo na tisoče Švedov!

Vodilni švedski epidemiolog Anders Tegnell, odgovoren za idejo grajenja čredne imunosti (Foto: epa)

Nekdanja glavna švedska epidemiologinja je v intervjuju kritizirala delo svojega naslednika Andersa Tegnella, ki je od vsega začetka zagovarjal princip prekužbe v boju s covid-19. Rezultati so katastrofalni.

Švedska se je za razliko od preostanka sveta odločila, da k pandemiji covid-19 pristopi drugače. Medtem ko je preostanek Evrope zapiral meje, zapiral trgovine in prepovedal zbiranja v večjem številu, je Švedska stavila na čredno imunost.

Njihov vodilni epidemiolog Anders Tegnell je bil prepričan, da bo stopnja čredne imunosti na novi koronavirus v nekaj mesecih upravičila njegov pristop. Rezultati so bili porazni, stopnja prekuženosti pa šele okoli sedem odstotkov.

Pristop čredne imunosti se ni obnesel
Tegnellova predhodnica, 72-letna Annika Linde, ki je bila na čelu švedskih epidemiologov od 2005 do 2013, je zdaj spregovorila za Guardian. “Mislim, da bi rabili čas za pripravo. Če bi vse takoj zaprli … v tem času bi lahko zagotovili nujno zaščito za ogrožene,” je povedala Lindejeva.

“Trditev, da bomo starejše zaščitili, so bile samo sanje brez kakršnekoli opore v realnosti,” je bila ostra do Tegnellove ideje o čredni imunosti. “Če bi uvedli ukrepe vsaj mesec dni prej, bi lahko rešili najbolj ogrožene. Zdaj je prepozno.”

Rezultati govorijo zase. Na Švedskem, kjer imajo 10,2 milijona prebivalcev, so do sedaj zabeležili 4.125 smrti zaradi covid-19. Število okuženih je trenutno 34.440. V sosednji Finski, ki ima 5,5 milijona prebivalcev, imajo 312 smrti, na Danskem, kjer je 5,8 milijona prebivalcev 563, na Norveškem je od 5,3-milijonskega prebivalstva zaradi covid-19 umrlo 235 ljudi. Na Švedskem je število smrti skoraj štirikrat večje od seštevka ostalih treh držav.

To je bila odločitev švedske stroke.

Ivan Šokić