fbpx

[Video] Nekdanji bolivijski predsednik Morales po odstopu zaprosil za azil v Mehiki

Nekdanji bolivijski predsednik Evo Morales na poti v politični azil v Mehiko (foto: EPA)

Po odstopni izjavi je socialistični bolivijski predsednik Evo Morales zaprosil še za politični azil v Mehiki. Njegovo prošnjo so oblasti odobrile, Morales pa je še isti dan odletel v Mehiko,  Bolivijcem pa je sporočil, da se bo vrnil s še več moči in energije.

Potem, ko je bolivijski predsednik Evo Morales odstopil s predsedniškega položaja, je v kratkem dobil politični azil v Mehiki.

Morales je odstopil po večih tednih protestov, ki so se začeli zaradi nepravilnosti pri štetju glavo na predsedniških volitvah. Donedavni bolivijski predsednik se je potegoval za nov mandat navkljub temu, da mu ustava tega ni dopuščala, kar je zaobšel s pomočjo odločitve njemu naklonjenega ustavnega sodišča.

Po večih tednih protestov, ko so na stran ljudstva stopili tudi policisti se je oglasila še vojska, ki je povedala, da ne misli z orožjem proti lastnemu ljudstvu za Moralesa.

Morales obljublja vrnitev
“Sestre in bratje, odhajam v Mehiko,” je preko Twitterja v ponedeljek zvečer sporočil Morales. Navkljub begu pa je Morales napovedal, da se bo vrnil v Bolivijo. “Boli me, ko zapuščam državo zaradi političnih razlogov … Kmalu se bom vrnil močnejši in z več energije.”

Vseeno se stanje v Boliviji še vedno ni umirilo. Po državi prihaja do spopadov med Moralesovimi podporniki in njegovimi nasprotniki. Varnostne sile so v bolivijski prestolnici La Paz skupaj z Moralesovimi nasprotniki postavile barikade v pripravah na spopad s tisoči Moralesovih podpornikov, ki ta čas napredujejo proti mestu.

Bolj kot karkoli drugega, se zdi, da je nov spopad, spopad med indijanskim staroselci katerih predstavnik je bil Morales na eni strani in latinskega prebivalstva na drugi strani. Indijanci v Boliviji predstavljajo 62-odstotni delež celotnega prebivalstva.

Ivan Šokić