[Video] Neoznačene bančne kartice je migrantom priskrbela EU – na račun ilegalnih migracij pa s pranjem denarja svoje žepe polnijo nevladne organizacije

V preteklosti smo že poročali, da ilegalni migranti, ki derejo v Evropo, uporabljajo neoznačene bančne kartice. Zdaj je znano, da to med drugim financira celo sama Evropska unija. Anonimne debetne kartice naj bi prejelo več kot dva milijona migrantov, skupno so porabili že več kot 1,55 milijarde evrov. Da pa je oskrba in prevoz ilegalnih migrantov donosen posel tudi za NVO, pa je potrdila tudi raziskovalna novinarka Lauren Southern, ki je razkrinkala grško nevladno organizacijo, ki je s pranjem denarja zaslužila okoli pol milijona evrov. Njihovi zaslužki naj bi bili med manjšimi.

Evropska komisija financira humanitarne partnerje v več državah Bližnjega vzhoda, kot so Turčija, Jordanija, Libanon in tudi Grčija, medtem ko je večina upravičencev beguncev iz sirske državljanske vojne. Mastercardove bančne kartice, ki niso imele imena lastnika, tako pripadajo migrantom, katerih pot v Evropo skozi razne “humanitarne” napore financira ravno sama EU.

To je bil odgovor, ki ga je posredovala Evropska komisija na vprašanje evropskega poslanca Maria Borghezia iz italijanske Lige. “V Grčiji je za humanitarno denarno pomoč poskrbljeno v obliki debetnih kartic, do katerih so upravičeni prosilci za azil in prejemniki mednarodne zaščite.” Načeloma naj bi prejemali denarno pomoč preko neoznačenih kartic za obdobje šestih mesecev, praksa dopušča odstopanje.

V preteklosti smo že poročali, da naj bi po trditvah glavnega svetovalca madžarskega predsednika vlade Györgya Bakondija anonimne debetne kartice prejelo več kot dva milijona migrantov, na ta način pa je bilo porabljenih 1,55 milijarde evrov. Po trditvah Evropske komisije naj bi te kartice prejelo zgolj 90 tisoč migrantov, Evropska komisija pa je za njihove potrebe v Grčiji namenila 122 milijonov evrov.

NVO na račun migrantske krize služijo s pranjem denarja
A kot se je izkazalo, na račun migrantske krize tudi mimo države dobro služijo ravno nevladne organizacije, ki v javnosti trdijo, da zgolj “rešujejo uboge brodolomce”. Kanadska raziskovalna novinarka Lauren Southern je tako razkrinkala eno od grških nevladnih organizacij, ki je na račun migrantske krize prala denar.

Direktor nevladne organizacije Emergency Response Centre International Panos Moraitis (Vir: Twitter)

Odvetnik NVO Emergency Response Centre International je priznal, da je organizacija oprala za pol milijona evrov migrantskega denarja, a da je ta številka, kar se tiče NVO, med nižjimi. Grške oblasti so takrat v zvezi s pranjem denarja, tihotapljenjem migrantov in obtožbami vohunjenja aretirale direktorja omenjene NVO Panosa Moraitisa.

Evropska komisija se je zgovarjala, da prej omenjene brezimne Mastercardove debetne kartice lahko uporabljajo zgolj njihovi imetniki in da so kartice preklicane, če je ugotovljena kakršnakoli zloraba ali napačna identiteta, ter da se kartice lahko koristijo zgolj v Grčiji. Ravno tako so vztrajali, da se jih lahko polni samo na vnaprej določenih točkah Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR). A vprašanje ostaja, kako ugotoviti zlorabo oziroma napačno identiteto, če na karticah ni navedenega lastnika?

Trditve EK se ne ujemajo z dejstvi
Na spletni strani Mastercard lahko najdemo zapis, da je do konca leta 2013 svojo debetno kartico prejelo 300 tisoč ljudi, do konca leta 2014 pa so želeli razdeliti 2,5 milijona takšnih kartic, ki naj bi se uporabljale v Egiptu, Iraku, Jordaniji, Libanonu in v Turčiji. Novejših podatkov ni, a dovolj zgovorno je dejstvo, da so debetne kartice, ki naj bi bile vezane na določene države, najdene pri migrantih v Bosni in Hercegovini.

https://twitter.com/bill_ravotti/status/1148941869763715072

“Migranti, ki jih ujamemo in vrnemo nazaj, čez nekaj dni ali tednov zopet poskušajo priti na Hrvaško. Nekaj jih je resnično revnih, a velik delež teh ilegalcev je dobro opremljen in oskrbljen – nova obutev, nova oblačila, pametni telefoni, hladno orožje, a pri številnih smo našli tudi bančne kartice Mastercard. Brez imena, na njih je samo številka in UNHCR,” je v začetku septembra 2018 za Kamenjar povedal hrvaški policist.

Ivan Šokić