fbpx

[Video] Niso vsi Pakistanci navdušeni nad sajenjem dreves: Pripadniki enega od plemen začeli ruvati sadike

Ruvanje drevesnih sadik v Pakistanu (vir: Twitter)

Ko je pakistanski premier Imran Khan po zgledu svojega indijskega kolega sprožil iniciativo za zasaditev 10 milijard dreves v državi, da bi ustavili širjenje puščave, ni šlo vse po načrtu. Posnetki iz province Khyber Pakhtunkhwa kažejo, da niso bili vsi navdušeni nad idejo, da bi v puščavi posadili drevesa.

Do ruvanja komaj zasajenih dreves v pakistanski provinci Khyber Pakhtunkhwa je prišlo na območju Bare, kjer so se zbrali lokalni starešine, ki so bili mnenja, da jim želi vlada z novo zasajenimi drevesi odvzeti njihovo zemljo.

Lokalni mediji po poročanju Gulf News poročajo, da je prišlo do “nesporazuma med dvemi plemeni” zaradi lastništva zemlje na kateri so bila posajena drevesa. “Ena od strani je bila prisotna ob začetku kampanje, medtem, ko se druga ni zavedala iniciative in je izpulila sadike,” so zapisali.

Posnetek kaže, kako so moški ruvali sadike komaj zasajenih dreves in jih metali stran, pri tem pa je bilo slišati tudi vpitje in krike. Vse skupaj je šlo celo tako daleč, da so fizično napadli tudi predstavnike oblasti.

https://twitter.com/PakPMO/status/1292086783925256192

Ko so prišli posnetki v javnost, so se odzvale tudi oblasti. Vandalom je bila “ponujena možnost, da popravijo tisto kar so storili.” Možje, ki so prej ruvali in uničevali sveže posajene sadike dreves, so morali zatem sami posaditi drevesa nazaj. Ob tem so morali tudi obljubiti, da bodo posadili še več dreves.

https://twitter.com/PromoterBoxing/status/1292582888827953153

Posnetki, kako morajo nepridipravi saditi izruvana drevesa so pakistanske oblasti delile na spletu. Gre za ambiciozen načrt pogozdovanja države pakistanskih oblasti, ki želijo na novo zasaditi preko 10 milijard dreves. Omenjena iniciativa je razširitev projekta, ki je po poročanju Tribune izvajala provincialna oblast v Khyber Pakhtunkhwi med leti 2013 in 2018. “Želim, da se mi vsi pridružijo jutri, 9. avgusta pri sajenju dreves po vsem Pakistanu,” je dan pred začetkom velike akcije svoje državljane pozval pakistanski premier Imran Khan in poudaril, da se mu bodo pri tem pridružili tudi preostali člani parlamenta, ministri, in prostovoljci skupine Tiger Force. “Cilj je v enem dnevu posaditi 3,5 milijonov dreves, čeprav bomo skušali to preseči,” je še dodal Khan.

Ivan Šokić