fbpx

[Video] Tajna služba pred Belo hišo ustrelila oboroženega napadalca, Trumpov odziv na vprašanje novinarke: “Se vam zdim pretresen?”

Ameriški predsednik Donald Trump. (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je moral v ponedeljek nemudoma prekiniti novinarsko konferenco v Beli hiši zaradi napada oboroženega moškega. Tajna služba je osumljenca ustrelila, Trump pa se je v kratkem vrnil pred novinarje in jim pojasnil, kaj se je zgodilo.

“Oprostite?” je bilo slišati ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ko se je na novinarski konferenci na odru poleg njega znašel agent tajne službe. Agent mu je ponovno nekaj prišepnil, sledila je krajša izmenjava, nakar je Trump prikimal in skupaj z agenti tajne službe zapustil podij. Zatem so se vrata zaklenila.

Po nekaj minutah se je Trump vrnil pred zbrane novinarje in jih obvestil, da je pred Belo hišo prišlo do streljanja. “Prišlo je do streljanja, nekoga so odpeljali v bolnišnico … izgleda, da osebo, ki jo je ustrelila tajna služba,” je za novinarje na kratko incident, do katerega je prišlo pred Belo hišo opisal Trump.

Trump se je po poročanju Breitbarta zahvalil agentom tajne službe za dobro opravljeno delo in jih večkrat pohvalil zaradi profesionalnosti s katero pristopajo k svojemu poslanstvu. “S tajno službo se počutim zelo varno. Oni so najboljši med najboljšimi,” je povedal Trump.

Sledila so podrobnejša vprašanja novinarjev o incidentu. Trump je povedal, da se informacije še zbirajo. Ob tem je po poročanju Daily Caller povedal, da ni imel nikoli namena odpovedati novinarske konference zaradi streljanja. Med odsotnostjo z novinarske konference je čakal v svoji ovalni pisarni.

“Rekel sem: ‘Ali lahko grem nazaj?’ in oni so rekli: ‘Morali bi malo počakati.’ In tako sem malo počakal, kakor veste v prostoru ovalne pisarne in nato sem rekel: ‘Grem lahko nazaj?’ In odvrnili so, da lahko,” je komunikacijo z agenti tajne službe opisal Trump. Na vprašanje ene izmed novinark ali je zaradi tega dogodka kaj pretresen, je Trump odvrnil: “Ne vem, se vam zdim pretresen?”

“Žalostno je, da je svet tak, a svet je vedno bil nevarno mesto. To ni nekaj posebnega. Če se ozrete nazaj skozi stoletja, je svet vedno bil nevaren, zelo nevaren in to se bo še nadaljevalo,” je še povedal Trump.

Trump je v nedavnem govoru v Ohiu, 6. avgusta 2020 po poročanju Summit News napovedal, da je to morda zadnjič, da ga lahko vidijo v javnosti. “Imam veliko sovražnikov. To je morda zadnjič v dolgem času, da me boste videli. Veliko zelo zelo bogatih sovražnikov, ki niso zadovoljni s tem kar počnem,” je takrat nekoliko kriptično povedal Trump. “A mislim, da imamo eno možnost, da to storimo in noben drug predsednik ne bo storil tega kar jaz delam.” Ob tem je Trump še dodal, da je zaradi tega veliko nezadovoljnih ljudi. “In to so zelo bogati ljudje, in zelo so nezadovoljni.”

Ivan Šokić