fbpx

[Video] Normandijska četverica po treh letih ponovno sedla za mizo: Ukrajinci si želijo konca

Ruski predsednik Vladimir Putin, francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (foto: EPA)

Ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta se na začetku tega tedna sestala v francoski prestolnici na vrhu, sklicanemu zaradi deeskalacije konflikta na vzhodu Ukrajine. Do večjega preboja v pogovorih po pričakovanjih ni prišlo.

“Kar se mene tiče, nam je zmanjkalo časa, o situaciji smo govorili precej površno in bodimo pošteni, nismo se spuščali v podrobnosti,” je zaključek pogovorov komentiral ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Normandijski format, politični mehanizem za razrešitev rusko-ukrajinskega konflikta, ki ga je v Elizejski palači gostil francoski predsednik Emmanuel Macron skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel, je po osmih urah sicer najavil določeni napredek.

“Imam vtis, da obstaja volja za razrešitev težkih vprašanj. Volja pa je tudi del rešitve za vse politične probleme, zato v tem smislu menim, da sem kljub vsem težavam, zelo zadovoljna z današnjim sestankom,” povedala Merklova.

Beseda tokrat ni tekla o Krimu, pač pa o Donecku in Lugansku, ki sta pod nadzorom separatistov. Zelenski je tudi napovedal, da si bosta Ukrajina in separatisti konec leta izmenjali vojne ujetnike.

“Ne smemo pozabiti na običajne ljudi, ki živijo tam. Vsi naši dogovori morajo izboljšati način življenja in ne samo nekoč v prihodnosti, temveč zdaj,” je po pisanju RT povedal Putin.

Vse strani so se strinjale, da je potrebno spoštovati premirje in do marca 2020 nadaljevati z umikom vojaških sil iz območij spopadov.

Srečanje Putina in Zelenskega pa so nekateri v Ukrajini pospremili z neodobravanjem, saj to razumejo za popuščanje Zelenskega pred Putinom.

 

Ivan Šokić