fbpx

[Video] Nove številke okuženih na Hrvaškem, BiH in Srbiji

Oskrba bolnika okuženega z novim koronavirusom. (foto: STA)

Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je na novinarski konferenci ob 14h sporočil, da je je bilo v zadnjih 24 urah potrjenih 86 novih primerov okužbe s covid-19. V Bosni in Hercegovini so zabeležili 270 novih primerov, v Srbiji pa so v sredo, 15. julija 2020 potrdili 251 novih okužb s covid-19.

Stanje s koronavirusom na Balkanu ne kaže hitrega izboljšanja. V Srbiji svarijo pred ponovitvijo španskega scenarija, zaradi česar so že napovedali dodatne ukrepe s katerimi želijo zajeziti širjenje covid-19.

S 17. julijem naj bi po poročanju Kurirja postalo obvezno nošenje mask mask tudi v odprtih prostorih, ko ni možno zagotoviti fizično razdaljo vsaj en meter. Sem naj bi spadale vrste pred trgovinami, lekarnami in avtobusnimi postajališči. Zdravstvena stroka ob tem vztraja pri nošenju maske na vseh javnih mestih na odprtem. Ravno tako so prepovedali zbiranje več kot 10 ljudi v odprtih ali zaprtih prostorih.

Odločitev o obveznem nošenju maske so sprejeli tudi na Hrvaškem, poroča Večernji. Sprva je bila maska obvezna zgolj za zaposlene v zdravstvenih ustanovah in tiste, ki so v stiku s pacienti, potniki, vozniki in ostalimi zaposlenimi v javnem prevozništvu, kupce in zaposlene v trgovinah ter lokalih. Po novem je maska obvezna za vse institucije kjer se zbira večje število ljudi.

Iz BiH po drugi strani prihajajo informacije, da so zdravstveni zavodi prenehali s ponovnim testiranjem okuženih. Ravno tako naj bi prenehali s testiranjem na covid-19 vseh, ki so bili v stiku z okuženimi a ne kažejo simptomov.

Zdravstveni dom v Mostarju pa medtem po poročanju N1 opozarja, da ne bodo mogli več dolgo zdržati. V obdobju med marcem majem 2020 so imeli 89 potrjenih priemrov okužbe s covid-19, v zadnjih treh tednih pa so obravnavali več kot 120 primerov. Ob tem poudarjajo, da je število okuženih v Mostarju še veliko večje.

Ivan Šokić