fbpx

[Video] Novo leto, stari Macron: V novoletnem voščilu ponovno razjezil Francoze

Emmanuel Macron (foto: epa).

Ni minil še mesec dni odkar so protesti rumenih jopičev v Franciji dosegli vrhunec, ko je francoski predsednik že pozabil kako je obljubljal da bo prisluhnil protestnikom, medtem ko se je po cele dneve skrival v predsedniški palači. Zdaj je v novoletnem voščilu Francozom sporočil, da se morajo začeti “zavedati ekonomske realnosti.”

Predsednik Emmanuel Macron je zelo hitro pozabil kaj se je dogajalo na ulicah po celi Franciji še nedolgo nazaj. Če je s svojim nagovorm pred tedni uspel ublažiti moč protestov rumenih telovnikov, je po poročanju Advance.hr z novoletnim “voščilom” vse to letelo skozi okno.

Macron je v novoletnem voščilu ubral napačen ton. Namesto da bi bol spravljiv in Francozom zaželel vse najboljše v novem letu je bil odrezav in vidno vznemirjen. Ljudem je sporočil, naj se “začnejo zavedati ekonomske realnosti.”

Sedaj govori že o protifrancoskem skrajno desnem elementu
Tako izgleda, da namerava Macron nadaljevati z reformami, zaradi katerih so se oblikovali rumeni jopiči. Če so se protivladni protesti v zadnjih treh tednih pomirili, je jutri za pričakovati okrepitev. Sploh glede na to, da v zadnjem času vse več predsednikovih svetovalcev zapušča izredno nepriljubljenega predsednika.

Po anketah, ki jih je opravil YouGov, Macrona trenutno podpira zgolj 18 odstotkov vprašanih. Del tega gre pripisati tudi dejstvu, da je Macron v svojem nagovoru vse, ki se ne strinjajo z njim označil za protifrancoski skrajno desni element v družbi.

Ivan Šokić