fbpx

[Video] Obveščevalni podatki: Rusi so nad Ukrajince poslali njihovo najnaprednejše letalo

Večnamenski lovec SU-57 (Vir: epa)

Rusija naj bi po zadnjih obveščevalnih podatkih nad Ukrajince poslala svoje najnaprednejše večnamenske lovce tipa SU-57. Po podatkih obveščevalcev iz britanskega ministrstva za obrambo, naj bi Rusi letalo uporabljali že vsaj od junija prejšnjega leta. SU-57 je letalo zadnje generacije večnamenskih lovcev z najnaprednejšo opremo, ki jo premorejo ruske letalske sile, med drugim tudi tehnologijo za zmanjšanje radarskega odtisa (stealth). Letalo kljub temu ni videlo veliko “akcije” nad ukrajinskim nebom. Večje izgube ali morebitna neučinkovitost letala bi namreč poslabšala prodajne možnosti državam zaveznicam. 

Lovci SU-57s, ki so trenutno v operativni rabi, so nastanjeni v letalski bazi Ahtubinsk iz Astrakhanske oblasti na jugu Ruske federacije ob Kaspijskem morju. Med regijo in prvim velikim ukrajinskim mestom Melitopol je nekaj manj kot 1000 kilometrov zračne razdalje.

SU-57 je najmodernejše rusko vojaško letalo, ki je nastalo v okviru PAK FA programa. Lovski bombnik je vstopil v operativno rabo leta 2020, v boj pa so ga prvič poslali med posredovanjem v Siriji, kjer pa ni videl veliko boja, iz enakih razlogov, ki so botrovali njegovi dosedanji omejeni rabi v Ukrajini. Prav tako obstaja bojazen, da bi se v primeru sestrelitve najnovejšega lovca lahko razkrile najnovejše tehnološke rešitve (ali primanjkljaji) letala. Vojaški analitik Harry Kazianis je tako komentiral za Newsweek, da bi sestrelitev letala “dokazala, da ne gre za letalo najvišjega ranga, to pa bi pokopalo kakršen koli up, da bi ga lahko prodali drugim državam.”

Nasprotnik F-22 in F-35
Rusija je zasnovala SU-57 kot odgovor na razvoj ameriških F-22 in F-35. Po dosegljivih podatkih ima SU-57 daljši doseg (3500 kilometrov proti 2700 kilometrov, ki jih premore F-35), prav tako je hitrejši. Zmožen je potovati s hitrostjo 2,121 kilometra na uro, F-35 pa 1,932 kilometra na uro. Ruski večnamenski lovec se prav tako veliko hitreje vzpenja kot njegov ameriški nasprotnik. Zmožen je pridobiti več kot 325 metrov višine na sekundo v primerjavi z F-35, ki se lahko vzpenja “le” z 203 metri na sekundo, poroča Aerocorner. Ruski lovec lahko nosi tudi večji bojni tovor, približno 10 ton, ameriški lovec pa okrog 8 ton.

Za ruskega lovca se je očitno zanimala tudi Turčija. Na sliki vidimo, kako si letalo ogleduje turški predsednik Erdogan v družbi ruskega predsednika Putina. (Vir: epa)

A kot opozarja ameriški analitik Kazianis, ti podatki ne povedo celovite zgodbe. Veliko vprašanje je namreč, kakšne so dejanske sposobnosti ruskega večnamenskega lovca, da ostane neopažen pred radarjem, kar pa je tista bistvena prednost F-35 poleg ostale tehnologije, ki jo premore. Če bi prišlo do malo verjetnega scenarija, da bi se F-35 in SU-57 dejansko kadarkoli srečala na bojišču, bi torej F-35 veliko prej zaznal svojega ruskega nasprotnika kot obratno.

V trenutku naj bi bilo samo 10 tovrstnih lovcev v uporabi, naročenih pa naj bi bilo še dodatnih 57, poroča RMX. Ali bo takšno število dejansko tudi dostavljeno, ostaja pod vprašanjem, predvsem zaradi cene vojne v Ukrajini, ki obremenjuje ruski vojaški proračun.

Gal Kovač