fbpx

[Video] Odkar je dvignila plače zaposlenim v restavraciji, nima težav z zaposlovanjem

Slika je simbolična (foto: Pixabay)

Lastnica vegeterijanske restavracije na Manhattanu je po ponovnem odprtju restavracije vsem zaposlenim zvišala plačo na najmanj 25 dolarjev na uro. Pravi, da od takrat nima več težav z iskanjem novega kadra.

Ko je maja 2021 ponovno odprla restavracijo Dirt Candy, je lastnica Amanda Cohen vsem zaposlenim dvignila urno postavko na najmanj 25 dolarjev na uro. Pred tem je bilo kuharsko osebje bilo plačano med 18 in 21 dolarjev na uro, natakarji pa od 23 do 25 dolarjev na uro.

Cohenova je po poročanju Yahoo News ugotovila, da je to enostavno premalo za preživetje v času pandemije, ko se lahko pravila čez noč spremenijo in je treba restavracijo zapreti. Na tak način je želela vsaj do neke mere zaposlenim zagotoviti osnovni občutek varnosti. “Vem, da nihče od njih nima dovolj prihrankov, da bi lahko prebrodil tole,” je povedala Cohenova za Business Insider. “Želim si, da bi osebje imelo več.”

Podražili so meni

Ko je morala zaradi pandemije zapreti restavracijo, je delo izgubilo 30 ljudi. Takrat se je odločila, da ob ponovnem odprtju zaposlenim dvigne plače. “Še vedno menim, da jih ne plačamo dovolj.” Zdaj ima 25 zaposlenih poleg osnovne urne postavke 25 dolarjev na uro še dodatke na delovno dobo v restavraciji. Ravno tako imajo urejeno zdravstveno zavarovanje in plačan dopust. Ob tem so v restavraciji že pred leti ukinili sprejemanje napitnine kot del, s katerim se pokrivajo stroški zaposlenih.

Cohenova je pojasnila, da so si povišanje plač zaposlenim privoščili na račun krčenja menija. Vseeno se ji zdi, da se je zamenjava izplačala. Ni ji več treba izgubljati ure in ure z iskanjem novih zaposlenih, razgovori ter uvajanjem novega kadra. Prej je bila navada, da so zaposleni en dan bili, naslednji dan jih že ni bilo več, ker so si kje drugje našli boljšo službo. V postcovidnem obdobju delodajalci opažajo, da se morajo za iskanje novih delavcev veliko bolj potruditi. Gre za proces, ki so ga ameriški mediji označili za proces resignacije. Cohenova je tako modro sklenila, da je uspeh brez uslužbencev nemogoč. “Najprej se osredotočimo na osebje, vse drugo pride kasneje.”

Da bi v Dirt Candy lahko zaposlenim priskrbeli povišice, so za 30 odstotkov zvišali cene menija. Medtem ko druge restavracije skrbi, da bi zaradi tega lahko imeli manj gostov, Cohenova trdi, da podražitev ni vplivala na število gostov. V restavraciji, ki ima prostor za 44 gostov, v enem večeru postrežejo od 85 do 90 gostov, kar je približno toliko kot pred pandemijo.

Ivan Šokić