fbpx

[VIDEO] Ogenj skoraj simultano zajel štiri pravoslavne cerkve

Nekaj ur po praznični velikonočni maši je v srbski katedrali sv. Save sredi Manhattna izbruhnil velik požar, s katerim se je borilo okoli 170 gasilcev. Vzrok požara, ki sicer ni zahteval žrtev, še preiskujejo. Skupaj so včeraj – na pravoslavno veliko noč – zagorele kar štiri cerkve.

Katedrala sv. Save stoji v okrožju Flatiron, nedaleč od znamenite istoimenske zgradbe okrog Broadwayja in 23. ulice. Zgradili so jo episkopalci sredi 19. stoletja, leta 1943 pa so jo od njih kupili srbski pravoslavci.

Duhovnik je zgrožen
V nedeljo zjutraj so v katedrali obhajali mašo za pravoslavno veliko noč, ki se je je udeležilo okoli 700 ljudi. Ob tem prazniku ljudje v spomin na vstajenje Jezusa Kristusa množično prižigajo sveče, kar je eden od možnih vzrokov požara.

Duhovnik Djokan Majstorovic je za newyorške medije izrazil zgroženost ob pogledu na ognjeni pekel, ki je povsem zajel veliko katedralo, vendar obenem olajšano dodal, da ni bil nihče poškodovan.

Gorele tudi cerkve v Sydneyu, Melbournu ter mestu Valam v Rusiji
Zagorela je tudi makedonska pravoslavna cerkev v Syndeyu. Zaradi požara so morali evakuirati bližnji dom za starejše, dve starejši osebi pa so prepeljali v bolnišnico, poroča SkyNews. Prav tako sta skoraj simultano zagoreli še pravoslavna cerkev v Melbournu in v mestu Valam v Rusiji.

https://www.youtube.com/watch?v=Ar2Ddnz3uEc

N. K., STA