[Video] Oglas skandinavske letalske družbe: “Kaj je zares skandinavsko? Absolutno nič, nada, niente. To ne obstaja!”

Posnetek zaslona: SAS

Skandinavska letalska družba Scandinavian Airlines (SAS) je nedavno objavila oglas, v katerem so skušali dokazati, da kaj takega kot Skandinavija, Skandinavci ali skandinavska kultura sploh ne obstaja. Vprašanje, kaj ima to z letenjem, je vsekakor na mestu.

“SAS je skandinavska letalska družba, ki potnike prevaža v, iz in znotraj Skandinavije, in podpiramo sporočilo v filmu, da nas potovanje bogati. Ponosni smo na našo skandinavsko dediščino. Je del SAS DNK in temelj našega obstoja,” so zapisali pri Scandinavian Airlines.

Glede na to, da imajo v spornem filmu črnca, ki govori o svojih “vikinških prednikih”, je izbira besed zares posrečena. Ne bi nas čudilo, če bi omenjena letalska družba v kratkem začela trditi, da njihova potniška letala lahko letijo brez goriva.

“Kaj je zares skandinavsko?” se sprašujejo na začetku oglasa. Odgovor, ki ga podajo, pa je: “Absolutno nič, nada, niente. To ne obstaja.” Nakar so nadaljevali z naštevanjem vseh stvari, ki so jih Skandinavci skozi leta vzeli za svoje.

Slednje naj bi tudi bil veliki uvod, zakaj bi morali še naprej sprejemati priseljence iz drugih koncev sveta. SAS je prepričan, da tako kot so Skandinavce obogatile sponke za papir, poceni pohištvo in piškoti, bodo enako doprinesli tudi migranti, ki se zavzemajo za uvedbo šeriata, mečejo granate, ropajo, morijo in posiljujejo.

Zadnje tri stvari res lahko pripišemo navadam skandinavskih srednjeveških plenilcev, ki jih poznamo kot “vikinge”.

Komentatorji nad videnim niso bili kaj preveč navdušeni. Mit, da nas drugačnost bogati, je tako že davno umrl. Njegove najbolj zaverovane vernike pa je najti med ljudmi, ki sami živijo v najbolj neraznolikih skupnostih.

Ivan Šokić
 • RATATA

  Vse v skladu z marca s sprejeto Resolucijo v parlamentu EU o tem, da je nujno v Evropi priviligirat črne zamorce iz Afrike!

 • ZatonMesecnikov

  Takšno poniževanje je neka višja stopnja kulturnega marksizma.

  “Absolutno nič, nada, niente. To ne obstaja.” – Zna biti da res, saj so na ozemlju Skandinavije izpričani zgodovinsko tudi Veneti. Od današnjega Svensk do Svovensk je pa le minimalna glasovna različnost….

  • samotoje

   Menda ja ne. Podpišem, da nimam nič švedskega. S Švedi pa ne pridem skupaj niti pod razno. Morda pri strogo strokovnih rečeh, sicer pa ne.

 • Steve

  goveda

  • Anton

   HVALA ENAKO!

 • Resnica

  Eno vprasanje za genialce na novi…ce se porocita svedinja in recimo nigerijec…a po vase njun otrok nima v sebi vikinskih genov?
  To vas sprasujem tako kaj si mislite iz vidika genetike ne vasih prepricanj

  • joza joza13

   Ej genialec, že dolgo nisem nikogar dal na ignor.
   Resen kandidat si.
   Provociraj ti svojo staro mamo, da ti jih lahko naloži po betici…

   • Resnica

    Drugace vprasanje ni bilo namenjeno tistim ki ne znate ali nocete odgovoriti ampak tistim ki imajo pameten odgovor in hocejo odgovoriti…ne vem pa kaj je pri vprasanju provokativno…a ce ima en pol afriskih in pol skandinavskih genov to pomeni da ni pol skandinavec…genetso je…res iimas zanimivo razumevanje provokacije…lahko pa enostavno odgovoris na vprasanje in podas svoje mnenje in se ni potrebno razburjati ker ne sprasujem za to da bi koga razburil ampak da vidim kako komentatorji ki so jih polna usta razumejo genetiko in mesanje ras…za oprance sem preprican da nekdo ki je pol african ne morebiti sved kljub temu da je.

    • Steiermark

     Kaj hočeš povedati, da si tudi ti “malo bolj” zapečen – do polovice, ker imaš nigeerijca za očeta? Nisem še slišala, da se tudi geni razporejajo po politični volji in da dobiš 50 – 50 % če imaš npr. pingvina za očeta in kamelo za mater, kaj potem pride ven ? Pol kamela ali kamelar in pol pingvin (oni iz Lublane, ki uspešno vodi svoja podjetja s pingvini na antarktiki?)

     • Resnica

      Ja gospa hvala ker si pokazala svoje vrhunsko znanje iz genetike ko si napisala da se lahko pingvin in kamela razmnozujeta hahaha vrhunsko…pojdi raje prebrati kaksno zgodbico o svojih pingvinig hahah
      Drugace pa jaz nisem iz mesane druzine ne vem pa kaj je narobe z njimi…sploh pa kaj je narobe s tem ce je nekdo temnejse polti

      Aja mojstrica genetike…kaj pa mesanec med recimo rusom in svedom…kaj je potomec rus ali sved?

     • Steiermark

      Ne moti “temna polt” pač pa “temna” stran možganov, takšnih , kot si ti, ki ne loči kokoši od krokodila!

     • Resnica

      Ja res s svojimi zalitvami super argumentiras komentarje…hvala bogu ti dokazujes da mesanje ras se najmanj vpliva na primitivnost in nizek iq
      Se vedno nisi odgovorila na osnovno vprasanje ki semga podal…a je pretezko? Saj ves vprasanje je name jeno tistim ki ga razumejo ne tistim ki ne vedo nic tako kot ti

     • Steiermark

      No, ja, kar se tvoje primitivnosti tiče in niskega IQ, bi ti pa res želela, da bi se “zmešal” s kakšnim-o evropejcem-ko, z IQ, ki bi presegal tvojega oz. št. otroških čeveljčkov!

     • Resnica

      Ti se kar nadaljujes haha pa ta je dobra mene oznacujes za primitivca hahaha…daj preberi si se enkrat svoje komentarje po tem pa oceni kdo je primitivec in kdo ima nize iq ce na moje vprasanje odgovarjas z zalitvami in nesmisli ki nimajo veze z mojim vprasanjem…no saj ce ti ne vidis vidijo vsi ostali tako da…blagor takim kot si ti ki zivite v svojem svetu…
      Ps…glede na to da si ti bela evropejka me je kar malo sram ker sem.mislil da so na tvoji stopnji le crnci iz podsaharske afrike in to preden se odselijo v evropo

      Ko se umiris in nadihas svezega zraka bi te prosil da po vsem tem govoricenju se podas svoje mnenje na.moje vprasanje

     • Steiermark

      Kaj naj ti odgovorim, saj si sam že vse povedal, le da ne razumeš da je tvoj “odgovor” vedno ena sama žalitev in gledanje v ogledalo ter komentiranje svoje pojave! Daj, Miha, zbudi se, in še ti meni razloži,od kje so črnci, razen iz afrike oz. od kdaj oni spadao pod evropska ljudstva? Izgleda že, kot da so tvoji predniki….. Edini primitivec in rasist si pa ti, ki po vzoru svojih rodžakov žališ in šimfaš vse povprek, predvsem tiste, ki smo e sprejeli medse in te hranimo in redimo take kače na prsih!

     • Resnica

      Moji odgovori so ena samazalitev hahaha daj resno preberi kaj ti pises in kaj pisem jaz ker tole je pa res fascinantno

     • Steiermark

      Kaj te muči? Mislim da si potreben strokovne pomoči, ki ti bo pomagala premagati tvojo agresivnost in mržnjo do ljudi ki te obkrožamo….

  • Steiermark

   Glede geenov pa vprašaj svojo mater, kateri nigerijc je tvoj oče – izgleda, da si dobil samo oz. večinsko njegove in negov IQ – pod 60!

   • Resnica

    Ja sem vedel da bom od primitivne stajerke dobil znanstven odgovor poven argumentov haha revica boga
    Ps…tudi ce bi bil nigerijec moj oce bi bil na to povsem ponosen in s komentarji ti ne kazes iqja mojih starsev ampak svojega

    • Steiermark

     Ha, ha, jugokamelar, kaj si hotel kaj povedati? No potem se pa malo podkrepi s poznavanjem človeškega dialoga in ne z neumnosti, po katerih se kamelarji in kamele prikazujejo vam, rdečim jugokamelam, kot vaši preedniki!

     • Resnica

      Ej punca a ti sploh beres svoje komentarje hahah to je fenomenalno…daj preberi si cel najin dialog od zacetka inse zamii kdo ni osvojil osnovcloveskega komuniciranja in kaj ima vse kar ti pises z mojim prvotnim vprasanjem…
      Moras biti pa hudo zafrustrirana nadsvojimi predniki ce cutis tako potrebo po zaljenju prednikov drugih glede na to da niti ne ves kdo so moji predniki…
      Tvoji podatki o mojih prednikih so priblizno tako resnicni kot tvoje znanje genetike

     • Steiermark

      Kaj pomeni resnica žaljitev, za tvoje prednike? Po tebi sodeč, pa četudi si prejel samo 50 % genov po nekom iz Evrope in drugih 50 % po onem iz afrike, še to ne pomeni žaljitev, niti grožnja da te bodo evtanazirali zaradi tega…… In še to mi razloži, v čem je žaljitev tvojih prednikov, če navedem svoje pomisleke o njih, od kod izhajajo, glede na tvoje obnašanje, ki je avteentično tistemu od prišlekov iz daljnih in nerazvitih dežel, ki ne sprejemajo naše evropske kulture, jo zasmehujejo in se nasilno obnašajo, pri nas!

     • Resnica

      Ja zalis moje prednike ker se lazes da so crni in iz afrike…zalitev je laganje

  • sunday

   če se to zgodi dobimo polčloveka, človeška polovica je v tem primeru od švedinje, druga polovica pa je podživalska podvrsta!!!

   • Resnica

    S tem komentarjem si ti dokazal da si polclovek

    • KAPIBARA

     Kaj pa ti dokazuješ?

     On ti je vsaj, po tvoje, nekaj..

     • Resnica

      Ja ce se tako med sabo pogovarjate pol ljudje po tem me ne cudi da vas ne razumeoz vas niti ne poskusam razumeti tako kot nimam debat s svojim psom

     • KAPIBARA

      Očitno maš moralca na mešanje genov..

      Niso zadovoljen z mamino odločitvijo ? !

 • Vana

  Ha. . . ha. . . . ha. . . . . ker so izgleda Švedinje premalo inteligente, potrebujejo svežo , dobro kri temnopoltih ?? Potem bodo Švedi imeli same genialce in genialke !!
  Denar pa res prav vse prenese !!

 • pajot

  Ta,da imajo zamorci vikinške prednike,ta je vrhunska.
  Tem ubogim Švedom se je čisto odpeljalo.

 • Unikatna

  Neumno, no…Če še ne vedo, da materini geni običajno tvorijo 50 % otrokovega DNK-ja, medtem ko očetovi geni zasedejo preostalo polovico. Ob tem velja omeniti, da so moški geni agresivnejši od ženskih, zato se največkrat izrazijo v nekoliko višjem odstotku. Otrok tako prejme približno 60 % aktivnih moških in 40 % aktivnih ženskih genov.

  • KAPIBARA

   Te ne zajbavam, amopak, sem to se že sam spraševal, ko sem “študirla” kako- po kom imajo včino otroci..Apak hudiča, še zmer najdem dva otroka, ki imata vsak več od enega straša. Konkretno: hči je po mami sin po očetu. moja hči, ima več po meni, kot po materin in njedih prednikih..je pa res, da je uspeh po VHF postopku..

   • Unikatna

    Potem pri tvojem otroku velja, da ima po tebi več genov kot po materi…

    • KAPIBARA

     Veš kolk mi je to v veslej… :-) :-)

     • Unikatna

      lepo… :)

 • MesecnikPajac

  vse so uvozil….samo možganov ne

  • xtc

   Iz Afrike in Arabije in večine muslimanskih dežel je to skoraj misija nemogoče.

  • sunday

   črnuharji nimajo možganov in tudi musli podganji iztrebki jih nimajo, ker so to podvrste najprimitivnejših živalskih vrst!!!

  • Steiermark

   Še iščejo, kje bodo našli darovalce, razen v džungli…..

 • Tomažekmalitomažek

  Za to reklamo so zbrali vse žive vice, kontraargumente, očitke in kar bi lahko postalo očitki … In jih ZANIKALI.

 • sunday

  ja se mi je že od nekdaj zdelo, da so vikingi bili črni in tudi iz afrike so bili, ne vem zakaj tega skandinavci niso prej spoznali in so si jih prilaščali kot svoje, no mogoče pa so skandinavci še danes črni a mi tega ne vidimo??? neumnost, laž in pokvarjenost nimatjo meja!!!

  povem naj tudi, če izdelek reklamira črnuhar, ga ne kupim, ker sem prepričan, da je namenjen črnuharjem, sem v evropi evropejec zato sprejemam reklame z belci in tudi križi me ne motijo, saj to mi smo!!!

 • bojan

  Kako so nekateri domišlavi mislijo da nas bodo belce kar izbrisali ali kaj … brez vojne tu nikakor ne bo šlo

  • Steiermark

   Mislim, da je strategija uvažanja in podtikanja divjakov in političnih muslijev uspešna, saj nam istočasno, pristaši soroša in izvajalci genocida nad belci v Evropi – Evropejci, tuddi prepovedujejo o teem sploh govoriti. Ta golazen je že naseljena med nami in par let še počakamo, ko se bo zaradi razmnoževanja (podgane se razmnožijo v 1 letu, iz 1, 100) tale antievropejska rasa razmnožila , nas preplavila in ubijala (kar že počnejo , nekazovano) in nam zagospodovala, kot komunisti. Postali bomo planet opic – serijska nadaljevanka iz 70 let, se že ureesničuje, kjer so opice zagospodarile človeku, ga iztrebljale…. V Nemčiji so že precej “napredovali”, tisti, ki so se pred nekaj leti pritepli v Nemčijo, so nasilni, protestirajo in zahtevajo zase “boljše pogoje” za življenje, ter zahtevajo zase višje standarde za hiše, več denarja za vzdrževanje, za Nemce, ki pa zaradi osiromašenja s takšnim sistemom, ter zajedanja in ko ti živijo na cesti, pod mostovi, v kamping prikolicah, pa ni važno, oni pa naj tiho čakajo, na Matildo. Nekako podobno je bilo pri nas tudi po 2. sv. vojni, ko nas je titek zatrpal z jugosi, ki so imeli prednost pred nami, do stanovanja, vseh mogočih socialnih pravic, ko niso hoteli delati in so se praskali doma, od nas pa zahtevali, da smo celo delali zanje, zastonjkarsko, ob sobotah, da niso njihovi rodžaci pocrkali od lakote, v svoji jugodomovini! Dogajalo se je celo to, da so balkancem, socialne službe in firme, dodeljevale velika stanovanja, čeprav so bili brez otrok ali pa jih niso imeli s sabo, nam, avtohtonim pa grozili z odvzemom otrok, ker nismo imeli primernega stanovana. Ko si prosil zanj in povedal tem tovarišem in tovarišicam, kakšna krivica se nam godi, so ti pa rekli, da se naj pobereš, ker imajo balkanci, prednost pred nami, zaradi večjih “porteb”! Fuj, fašistično komunistična drhal, ki nas ponovno oz. znova zatira, pa naj bo to po titu ali sorošu!

 • Poupette

  Hej ljudje, umirite se malo in nehajte s temi rasističnimi komentarji. To ni primerno za kulturni medij.
  No, pa še to, ta reklama je provokativna. Pa ne samo ta. Opazila sem, da v veliko reklam nastopajo temnopolti ljudje. Vse “poltical correct”.

 • Steiermark

  Mislim, da to ni tunek ampak eden drugi primerek, ki že nekaj let gostuje na našem portalu ter si vsake kvatre spremeni nick. Tisti, ki trdi, da je “čisti Slovenec”, vendar ne pozna slovenske kulture in je tudi nima oz . evropske. Lahko da je Miha s kmetije, vendar jaz nikoli nisem gledala oddaje z imbecili, kjer nastopajo takšni zmeneti, da si s tem “širijo” svoj prostor ter nas posiljujejo s svojo perfidno “kulturo”, kjer je edino normalno, da se “dedci” in trazvestiti med sabo onegavijo in si iščejo,morebitne ljubčke….. TV hanzijev (slovenskih tv, razen nove 24 in občasno vv fakor, pa sploh ne spremljam, že nekaj let, ker so le ti napad na zdravo pamet.

  • joza joza13

   Tunek mi je ob razkrinkanju grozil … njegove grožnje imam shranjene.
   Tu ni debate – Tunek je ziher Peinkiher, pa poznam ga … mimogrede.

 • Resnica

  Zanimivo kako smo vsi ki izrazimo svoje mnenje provokatorji…pa tele vase teorije zarot so mi vedno fascinantne

 • Marjan IV

  Nasledniki Vikingov so do danes v civilizacijskem smislu napredovali ogromno. Ti ki prihajajo danes in bi želeli biti nasledniki Vikingov pa niso napredovali nič, še vedno so tam, v stoletjih se niso razvili popolnoma nič. V tem je razlika ki jo pa ne bodo priznali. Radi bi pa živeli od dela pravih vikinških naslednikov.

 • Anton

  Tudi s firerjem dolgo ni bilo nič narobe, potem pa vse!