fbpx

[Video] Oglas skandinavske letalske družbe: “Kaj je zares skandinavsko? Absolutno nič, nada, niente. To ne obstaja!”

Posnetek zaslona: SAS

Skandinavska letalska družba Scandinavian Airlines (SAS) je nedavno objavila oglas, v katerem so skušali dokazati, da kaj takega kot Skandinavija, Skandinavci ali skandinavska kultura sploh ne obstaja. Vprašanje, kaj ima to z letenjem, je vsekakor na mestu.

“SAS je skandinavska letalska družba, ki potnike prevaža v, iz in znotraj Skandinavije, in podpiramo sporočilo v filmu, da nas potovanje bogati. Ponosni smo na našo skandinavsko dediščino. Je del SAS DNK in temelj našega obstoja,” so zapisali pri Scandinavian Airlines.

Glede na to, da imajo v spornem filmu črnca, ki govori o svojih “vikinških prednikih”, je izbira besed zares posrečena. Ne bi nas čudilo, če bi omenjena letalska družba v kratkem začela trditi, da njihova potniška letala lahko letijo brez goriva.

“Kaj je zares skandinavsko?” se sprašujejo na začetku oglasa. Odgovor, ki ga podajo, pa je: “Absolutno nič, nada, niente. To ne obstaja.” Nakar so nadaljevali z naštevanjem vseh stvari, ki so jih Skandinavci skozi leta vzeli za svoje.

Slednje naj bi tudi bil veliki uvod, zakaj bi morali še naprej sprejemati priseljence iz drugih koncev sveta. SAS je prepričan, da tako kot so Skandinavce obogatile sponke za papir, poceni pohištvo in piškoti, bodo enako doprinesli tudi migranti, ki se zavzemajo za uvedbo šeriata, mečejo granate, ropajo, morijo in posiljujejo.

https://twitter.com/KristoffeTroll/status/1227343345061679119?

Zadnje tri stvari res lahko pripišemo navadam skandinavskih srednjeveških plenilcev, ki jih poznamo kot “vikinge”.

Komentatorji nad videnim niso bili kaj preveč navdušeni. Mit, da nas drugačnost bogati, je tako že davno umrl. Njegove najbolj zaverovane vernike pa je najti med ljudmi, ki sami živijo v najbolj neraznolikih skupnostih.

Ivan Šokić