ESČP odločilo: Španija v svoji eksklavi Melilla lahko po prečkanju meje zavrne nezakonite migrante in jih vrne nazaj v Maroko

Foto: epa

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sprejelo odločitev, da lahko Španija v svoji eksklavi Melilla zavrne nezakonite migrante po prečkanju meje in jih vrne nazaj v Maroko. Sodišče je odločilo, da z zavrnitvijo nezakonitega vstopa država ne krši evropske konvencije o človekovih pravicah.

Veliki senat ESČP je s to odločitvijo zavrnil odločitev iz leta 2017, ko je senat ESČP odločil, da skupinsko zavračanje nezakonitih migrantov ni v skladu s konvencijo. Španska vlada je zato tedaj zahtevala, da naj zadevo obravnava tudi veliki senat.

Španija je bila februarja 2015 deležna pritožbe s strani dveh moških z Malija in Slonokoščene obale. V njej sta državi očitala, kako sta poleti 2014 več ur preživela ob mejni ograji med Melillo in Marokom, nato pa sta bila deležna aretacije s strani španske policije in brez izvedenega postopka vrnjena nazaj v Maroko.

Foto: epa

Zavedno sta se odločila za nelegalno pot
Pri ESČP so glede danih očitkov v pritožbi pojasnili, da sta se nezakonita migranta sama spravila v situacijo, ki ni v skladu z zakonom, ko sta se odločila, da z drugimi ljudmi splezata na ograjo. Ker se zavedno nista odločila za izbiro legalne poti na poti v Španijo, sta odgovorna, da v Melilli nista bila obravnavana oziroma imela pravne zaščite, so izpostavili pri velikem senatu.

Na sodišču v Strasbourgu se pogosto ukvarjajo s tem, na kakšen način v Evropi obravnavajo migrante, poroča STA. ESČP predstavlja del Sveta Evrope, ki se zavzema za zasledovanje demokratizacije in varovanje človekovih pravic v svojih 47 državah članicah, med pomembnejšimi dokumenti je konvencija o človekovih pravicah.

Hana Murn

 • ZatonMesecnikov

  In vendar se premika. Počasi, pa vendarle. Upam le, da ne bo Europa nabasana z mladimi moškimi afriškega izvora preden se to prepreči.

 • KAPIBARA

  Žal najmanj 20 let prepozno..

 • Unikatna

  Ali ni to v nasprotju z marakeškim sporazumom? Če to velja za Španijo, potem lahko tudi druge države deportirajo ilegalce…

  • Ivan Ivanovič

   Marakeški sporazum je v nasprotju z zdravo pametjo. Sicer pa je to virtualna, od nikogar podpisana izjava, sprejeta (kao) z aklamacijo tam prisotnih. Tako so odločali stari Grki, v sodobnem svetu pa je ta izjava nična.

 • Ivan Ivanovič

  ESČP mora odločiti, da je kriminalno prečkanje meje v tujo državo res kriminal. Kam smo padli. Ampak odločitev velja očitno samo za španske enklave v Afriki. To bi moralo veljati za vse zunanje meje EU. Kršilce bi bilo treba oglobiti in poslati nazaj, od koder so prišli.

 • SALZ

  Vsi migranti imajo osebne dokumente pa jih nalašč uničijo da se lahko lažnivo predstavljajo.Ve se točno kako se legalno prestopi mejo ker meje obstajajo tudi tam od koder izvirajo in so postopki po celem svetu približno enaki. V EU so v glavnem vsi migranti nezakonito in bi jih lahko katerakoli država kadarkoli deportirala v njihove države.

 • šmentanamuha

  Zakaj samo Španija?

  • bojan

   če velja za Španijo pol velja za vse evropske države …nikakor ne sme bit izjeme