fbpx

[Video] Orbán in Merklova v Berlinu govorila o uspešnem sodelovanju med državama

Madžarski premier Viktor Orban in nemška kanclerka Angela Merkel (foto: EPA)

V ponedeljek, 10. februarja 2020, sta se v Berlinu srečala nemška kanclerka Angela Merkel in madžarski premier Viktor Orbán. Glavna tema njunega pogovora je bila oblikovanje proračuna EU za naslednje fiskalno obdobje. Strinjala sta se, da bo za doseganje dogovora potrebno več časa.

Kot sta povedala nemška kanclerka Angela Merkel in madžarski premier Viktor Orbán v skupni izjavi za medije pred samim sestankom, je bila predvidena tema pogovorov proračun EU. Čeprav se državi v določenih delih ne strinjata, sta bila tako Orbán kot Merklova prepričana, da bo mogoče najti skupni jezik.

Orbán je ob tem še izpostavil, da bodo tema pogovorov tudi bilateralni odnosi med državama, ki temeljijo na močnem ekonomskem partnerstvu. Trgovina med Madžarsko in Nemčijo naj bi lansko leto presegla 55 milijard evrov.

Merklova je izpostavila tesno nemško povezanost, ne samo z Madžarsko, temveč celotno Višegrajsko skupino. Orbán pa je ob tem dodal, da se madžarska ekonomija razvija “zelo, zelo pozitivno”, kar je po njegovem pripisati Evropski uniji.

Ivan Šokić