fbpx

[Video] V New Hampshireu pirova zmaga za Sandersa

Bernie Sanders (foto: EPA)

Na volitvah za demokratskega predsedniškega kandidata v ameriški zvezni državi New Hampshire je zmago odnesel socialist Bernie Sanders. Temu navkljub je Sanders po preštetju skoraj vseh glasov v tej severovzhodni zvezni državi, kjer je pred štirimi leti premagal Hillary Clinton, osvojil zgolj 25,8 odstotka glasov.

V svojem nagovoru po razglasitvi zmage je vermontski senator Bernie Sanders napovedal začetek konca vladavini sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa ter nadaljeval s pozivom za “pravičnejše” davke in reformo zdravstvenega sistema.

“V Nevado in Južno Karolino se odpravljamo z zmagami tako v Iowi, kot tudi v New Hampshiru. Zmagali bomo tudi v teh zveznih državah,” je napovedal 78-letni Sanders.

Na drugem mestu je s 24,4 odstotka glasov pristal nekdanji homoseksualni župan South Benda Pete Buttigieg, medtem ko je senatorki slovenskega rodu Amy Klobuchar iz Minnesote svoj glas naklonilo 19,8 odstotka registriranih demokratskih volivcev.

Biden pogorel

Na četrem mestu je pristala kvaziindijanska Elizabeth Warren z 9,3 odstotka, medtem ko je nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je še donedavno vodil v anketah, s pičlimi 8,4 odstotka vseh glasov povsem pogorel.

Navkljub zmagi pa je to hud udarec za Sandersa. Za primerjavo, na volitvah za demokratskega predsedniškega kandidata v ameriški zvezni državi New Hampshire leta 2016 je osvojil kar 60,14 odstotka vseh glasov.

Iz tekme za demokratsko nominacijo sta se zaradi slabega rezultata poslovila Andrew Yang in senator iz Kolorada Michael Bennet. Naslednje volitve bodo potekale 22. februarja v Nevadi, prelomnica pa bodo volitve 3. marca, ki zaznamujejo t. i. Super torek, ko bodo Demokrati svojega kandidata izbirali v kar 14 zveznih državah.

Ivan Šokić