fbpx

[VIDEO] Pariz v plamenih: Masovni protesti v Parizu proti Macronu zaradi napovedanih novih davkov

Protesti proti francoskemu predsedniku Macronu v Parizu (vir: twitter)

V Parizu že drugi teden potekajo protesti proti dvigovanju davkov in cen goriva, ki jih je napovedal francoski predsednik. Protesti so zajeli celotno državo, razširili pa so se tudi na sosednjo Belgijo.

Potem ko so se protesti tako imenovanih rumenih jopičev razširili še na sosednjo Belgijo, kot poroča Voice of Europe, ne kaže, da bodo kmalu zamrli. Protestniki so ogorčeni, razjarjeni in jezni nad državo in predsednikom, ki jih ignorira, molze in napada, namesto da bi z njimi komuniciral.

Priljubljenost francoskega predsednika Emmanuela Macrona znaša slabih 25 odstotkov, ljudje na ulicah pa ga pozivajo k odstopu. Macron se je odzval s pošiljanjem policije na ulice, ki pretepa nosilce francoske zastave, meri na protestnike z vodnimi topovi in jih obmetava z izdatnimi količinami solzivca.

Vse to zaradi protestnikov, ki jim je prekipelo ob ponovni napovedi dviga davkov in dodatnih trošarin na gorivo. Cene goriva v Franciji namreč tudi po minimalni pocenitvi ostajajo na zgodovinsko visoki ravni. Cena za liter dizla se vrti okoli 1,48 evra. V zadnjem letu je zrasla za kar 23 odstotkov. To je sploh grozovito ob pomisleku, da je nafta te dni dosegla novo rekordno nizko vrednost.

Macronova vlada, ki je vedno bolj lačna denarja zaradi neumornega števila migrantov, ki odžirajo davkoplačevalski denar, je ravno tako napovedala dvig davka na izpust ogljikovega vodika za 7,6 centa na liter dizla in 3,9 centa na liter bencina v sklopu kampanje za čistejša vozila in goriva. Kot da to ne bi bilo dovolj, so napovedali še eno podražitev s 1. januarjem 2019, ko se bo cena dizla zvišala še za 6,5 centa in cena bencina za 2,9 centa.

Po poročanju AP imajo francoske oblasti težave z utišanjem protestnikov zaradi očitnega pomanjkanja kakršnekoli vodilne figure. 8.000 protestnikov, ki so se zbrali v Parizu, je zabarikadiralo ceste, prišlo pa je tudi do spopadov s policijo. Oblasti so v Pariz poslale 3.000 policistov.

Po ocenah francoskega notranjega ministra sta v protestih umrle dve osebi, 606 je bilo ranjenih, medtem ko je policija aretirala 130 ljudi po državi, od tega 42 v Parizu. Ljudje niso zadovoljni z Macronom, zahtevajo referendum, na katerem bi lahko glasovali, ali naj ostane na položaju.

Ivan Šokić