fbpx

Dve iranski vojaški plovili opazili v Baltiku

Iranska vojaška mornarica. (Foto: Twitter)

V začetku tega tedna je iransko veleposlaništvo v Rusiji sporočilo, da se bo iranska vojaška mornarica udeležila ruske pomorske parade v Sankt Peterburgu. Vabilo od ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja je prejel Husein Hanzadi, poveljnik mornarice Irana. 

V četrtek so v Baltskem morju opazili iranski rušilec in ogromno podporno plovilo, ki naj bi bili na poti v Rusijo, na vojaško parado, ki bo 25. julija, je sporočilo dansko obrambno ministrstvo. Dansko kraljevo letalstvo je fotografiralo novi iranski rušilec Sahand in plovilo za zbiranje obveščevalnih podatkov Makran, ki sta pluli v neposredni bližini danskega otoka Bornholma, poroča Sputnik News

Šlo naj bi za udeležbo na vsakoletni pomorski paradi v Sankt Peterburgu. Plovilo Sahand naj bi se udeležilo nedeljskega dogodka, in sicer skupaj z nekaterimi drugimi ladjami – skupno naj bi bilo 54 plovil. V skladu s poročili naj bi maja ladji zapustili iransko pristanišče Bandar Abas. Na krovu Makrana so opazili tudi sedem plovil za hitri napad, ki se jih običajno povezuje z državno paravojaško Revolucionarno gardo.

Iranska vojaška mornarica je bila opažena v Baltiku, v bližini danskega otoka Bornholm.

Sedem pokritih plovil je bilo naloženih na vrhu Makrana, kot je mogoče razbrati na podlagi danskih vojaških fotografij. Makranova hitronapadalna plovila, podobna tistim, ki jih je obalna straža uporabljala pri obračunu z ameriškimi vojnimi ladjami v Perzijskem zalivu in Hormuški ožini. Anonimni viri pa naj bi nedavno še razkrili, da naj bi bila končna postojanka iranskega vojaškega ladjevja Venezuela.

Iranska vojaška mornarica je bila opažena v Baltskem morju na poti v Sankt Peterburg. (Foto: Twitter)

Plovili sta sicer obpluli južnoafriški Rt dobrega upanja in nadaljevali pot proti severu, po svoji nenavadno podaljšani poti. Ob 325. obletnici ruske flote se pričakuje izvedbo dogodka na reki Nevi v Sankt Peterburgu. Poleg ruskega ladjevja pričakujejo tudi plovila iz Irana, Indije in Pakistana. 

Domen Mezeg