[Video] Po desetletjih komunističnega terorja, Kubanci komunistom skandirajo: “Kuba ni vaša!”

Civilni agenti aretirali nasprotnika kubanskega komunističnega režima (foto: EPA)

“Svoboda” je na protestih proti komunističnemu režimu na Kubi vpilo na tisoče protestnikov v nedeljo, 11. julija 2021. Gre za največje protivladne demonstracije v zadnjih treh desetletjih.

Na tisoče protestnikov, ki se je odpravilo na ulice je zahtevalo odstop trenutnega predsednika Miguela Diaz-Canela. Protestnike naj bi motilo pomanjkanje osnovnih dobrin, omejevanje svoboščin in odziv komunistične garniture na pandemijo covid-19.

A predstave o tem, kaj svoboda je, so med prebivalci Kube in preostankom sveta precej razlikujejo, kajti protestnikom naj bi se kolcalo po pokojnem komunističnem diktatorju in množičnem morilcu Fidelu Castru. Reuters poroča, da so protestniki med zahtevami po odstopu Diaz-Canela, skandirali tudi “Fidel!”

https://twitter.com/nelsondordelly/status/1414335943717294082

Proteste so nadzorovali obrambno-varnostni organi. Prisotne so bile celo specialne enote s strojnicami na strehah. Pri aretacijah več ducatov Kubancev naj bi po pričevanjih očividcev specialcem pomagali agenti v civilu. Protestniki pod komunistično strahovlado vedo kje je meja in po 21. uri, ko nastopi policijska ura, so bile ulice prazne.

“Po več kot 60 letih na tisoče Kubancev na ulici zahteva demokracijo in svobodo,” je dogajanje na Kubi komentiral posebni svetovalec za evropske zadeve Nelson Dordelly Rosales. “Na Kubi se dogaja vstaja proti socializmu, ljudje imajo dovolj,” meni Tomaž Štih.

Protesti so iznenada izbruhnili v večih mestih na Kubi vse od Havae pa do Santiaga. Po mnenju neprofitne organizacije Young Americans Against Socialism je “Kubancem dovolj komunistov, ki jim uničujejo življenje. Protestniki so pred sedežem komunistične partije skandirali “Kuba ni vaša!””

Komunisti za proteste krivijo ZDA
Diaz-Canel je medtem za proteste okrivil ZDA, ki so komunistični državi v zadnjih letih zaostrile trgovinski embargo. Komunistični predsednik je v svojem nedeljskem nagovoru državljanov svaril pred plačanci in manipulatorji, ki so zavedli Kubance v proteste proti komunističnemu režimu.

Kubanski diktator je opozoril, da komunistični režim ne bo trpel nadaljnjih provokacij. Kuba se zadnji dve leti sooča z vedno hujšo ekonomsko krizo, za kar komunisti krivijo ZDA, nasprotniki totalitarnega režima pa s prstom kažejo na nesposobnost vladajoče komunistične kaste in nadaljevanje komunističnega enopartijsega sistema.

Ivan Šokić