Problemi z vodami ostajajo – narava še isti dan odgovorila nasprotnikom zakona o vodah

Datum:

Vpletenost čustev in močna kampanja sta poskrbela, da je večina ljudi glasovala proti noveli zakona o vodah. “Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona,” se je na rezultate referenduma odzval minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Po zaprtju volišč pa se je na glasovanje praktično odzvala tudi narava, ki je opozorila, da zakon vsebuje tudi zagotovitev nujnih sredstev za urejanje vodotokov. V nedeljo zvečer je meteorna voda zalila nekaj kleti, stanovanja, garaže, skladiščne prostore in podvoz na Celovški cesti. Vizjak je že poudaril, da bodo vseeno poskusili po drugi poti zagotoviti sredstva za urejanje vodotokov, ki pa bi takšne situacije v prihodnje preprečila. 

Pri tokratni referendumski kampanji o noveli zakona o vodah je v veliki meri šlo za politično kampanjo, ki je vplivala na čustva ljudi. Veliko aktivistov proti zakonu je na svojih stojnicah tudi dajalo napačne informacije o vsebini zakona. Medijski monopoli kot vedno niso dopustili poštene kampanje in profesionalnega preverjanja informacij. “Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona,” je po približno petini preštetih glasov v odzivu za TV Slovenija dejal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Medtem ko se eni borijo za oblast, pa bodo zaradi padca zakona na referendumu najbolj oškodovani državljani zaradi poplav. Novela zakona o vodah je poleg problematičnega člena o gradnji na pobrežjih voda vključeval tudi člen, ki bi zagotovil dodatna sredstva za urejanje vodotokov in protipoplavne zaščite. Obseg skupnih virov za ta namen bi se povečal na potrebnih 25 milijonov evrov letno, če bi bil zakon sprejet.

V nedeljo je poplavljalo v Šiški, po padcu referenduma sredstev za urejanje vodotokov ne bo (Foto: Twitter)

Na rezultate referenduma je odgovorila tudi narava, ki je opozorila na urejenost vodotokov. Ljubljano je nedeljo okoli 19. ure zajelo neurje z močnim deževjem. Meteorna voda je zalivala večinoma kletne prostore stanovanjskih objektov, nekaj bivalnih prostorov stanovanjskih hiš, podvoze, garaže, skladiščne prostore v enem objektu in dvorišča. Za sanacijo posledic na terenu je bilo aktiviranih pet gasilskih enot.

Ker zakon ni bil sprejet, urejanje vodotokov ostaja prioriteta ministrstva za okolje
Ne glede na rezultat referenduma si bodo na ministrstvu za okolje in prostor po Vizjakovih besedah vedno prizadevali za ohranjanje okolja, narave in slovenskih voda. Tudi namen in cilj tega zakona je bil takšen – kako dodatno zaščititi priobalni pas, omejiti gradnjo in nameniti več denarja za vzdrževanje vodotokov. “Bomo se potrdili na nek drug način zagotoviti ta denar, ampak žalostno je, da nista bila prepoznana osnovni cilj in namen zakona,” je še dodal Vizjak.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Veliko zanimanje v Bruslju za razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....