fbpx

[Video] Po Evropi gorijo cerkve – zgodovinska cerkev na Nizozemskem popolnoma uničena

Foto: EPA

Cerkev v mestu Hoogmade na Nizozemskem je včeraj zajel velik požar, gasilci so dejali, da je cerkev popolnoma uničena, gasili pa so še pozno v noč. Ko se je streha zrušila, so se ognjeni zublji dvignili v zrak in uničili velik del cerkve. Glede na to, da je zdaj zaradi požara cerkev nestabilna, ne izključujejo popolnega propada.

Ker bo obnova trajala dalj časa, bodo reševalne službe postavile ograje okoli cerkve, saj je možno, da se zrušijo tudi stene. Požar naj bi izbruhnil zaradi prenove, vnela naj bi se barva. Reševalne službe so večkrat pozvale ljudi, naj ne hodijo opazovat požara, saj je dim škodljiv za zdravje. Evakuirali so tudi okolico, med drugim tudi šolo.

https://twitter.com/mgajver/status/1191454807078457349?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1191454807078457349&ref_url=https%3A%2F%2Fnova24tv.si%2Fwp-admin%2Fpost-new.php

Je kriva obnova cerkve?
Mnogi so v dvomih o resničnih vzrokih za požar, saj je v Evropi v zadnjem letu pravi porast sovraštva do Cerkve in njenih simbolov. Cerkve gorijo povsod po Evropi in tudi drugod po svetu, v Franciji so le v enem mesecu zabeležili 47 napadov na katoliške cerkve. Znašanje nad krščanskimi cerkvami se je po aprilskem požaru v katedrali Notre-Dame v Parizu in avgustovskem požaru v cerkvi v zahodnem delu Filadelfije v ZDA nadaljevalo še v kanadskem kraju Mercier. Od takrat lahko v tujih medijih vsakodnevno spremljamo takšne ali drugačne napade na cerkve.

Lana Božič