fbpx

[VIDEO] Še ena goreča krščanska cerkev! Krivec pa nihče drug kot skrivnostni “tujec”

Cerkev Sainte-Philomène v plamenih (Foto: Twitter)

Znašanje nad krščanskimi cerkvami se nadaljuje tudi po aprilskem požaru v katedrali Notre-Dame v Parizu in avgustovskem požaru v cerkvi v zahodnem delu Filadelfije v ZDA. V četrtek je namreč prišlo še do hudega požara v cerkvi v kanadskem kraju Mercier, ki leži jugozahodno od Montreala. Policija je osumljenca že aretirala, pri čemer podrobnosti dogodka še niso znane. Jasno je le, da je šlo za moškega, ki “ni domačin”.

Cerkev Sainte-Philomène v kanadski provinci Quebec, ki jo je v četrtek zajel požar, je bila po poročanju spletnega portala CBC zgrajena leta 1848 in je tokrat zagorela že tretjič. Prvič se je to zgodilo leta 1955, drugič pa leta 1975. Tokratni požar pa je bi še posebej pretresljiv, saj je bila v njem zgodovinska cerkev močno poškodovana.

Požar je izbruhnil ob 6.10 zjutraj. Bil je tako silovit, da so plameni v trenutku zajeli večji del stavbe, zaradi česar se je streha cerkve kmalu zrušila. Po doslej znanih informacijah se je ogenj širil iz zakristije. “Celotna zakristija in oltar sta popolnoma uničena,” je razsežnosti požara na kratko opisal Éric Steingue, vodja požarne varnosti v Mercieru. Domačim gasilcem so sicer pri gašenju pomagale tudi gasilske enote iz sedmih sosednjih občin. Po podatkih krajevnih gasilskih služb se dogodek že obravnava kot požig, razsežnost požara pa je jasno razvidna tudi iz različnih videoposnetkov na družbenih omrežjih.

Županja Merciera obžaluje požar in poudarja pomen cerkve za celotno skupnost
Mercier je bil, tako kot številna druga naselja v Qebecu, zgrajen prav okoli cerkve, zaradi česar ta velja za osrednjo stavbo tamkajšnje skupnosti, ki šteje več kot 13 tisoč oseb. “Za skupnost je to žalostno, saj je cerkev dejansko središče našega naselja,” se je na požar po ogledu kraja dogodka že odzvala županja Mercierja Lise Michaud. Pri tem je o požaru, ki je nadvse prizadel leta 1840 ustanovljeno župnijo, dodala: “To je naša zgodovina. To je naša dediščina.”

Lise Michaud (Foto: YouTube)

Osumljenec 49-letni moški
Po poročanju spletnega portala EN24 je v povezavi s požarom že prišlo do aretacije moškega, ki so ga izsledili na podlagi popisa, ki so ga gasilci napravili po požaru in je nakazoval na to, da do dogodka ni prišlo po naključju. Predstavnik za stike z javnostjo Vincent Lanctôt, je v povezavi z osumljencem povedal, da gre za 49-letnika, ki ni prebivalec Merciera. Ker podrobnosti dogodka še niso znane, lahko torej o natančnejši identiteti možnega storilca le ugibamo. Glede na to, da je kanadski premier Justin Trudeau izredno naklonjen prihodu migrantov, med katerimi so številne osebe sumljivega slovesa, ostro nastrojene proti krščanstvu, pa ne bi čudilo, če bi prav ena izmed teh tudi dejansko povzročila omenjeni požar.

Justin Trudeau (Foto: epa)

Rajko Golob