fbpx

[Video] Po letih konflikta se je tudi v sirski Alep vrnilo božično vzdušje!

Alep (Foto: posnetek zaslona)

Po letih bojevanja se je v nekdaj največje sirsko mesto končno začelo vračati božično vzdušje. Božič je za mesto poseben praznik, pred vojno je bilo mesto namreč dom največji krščanski manjšini v sicer večinsko muslimanski Siriji, prav tako pa je vlada leta 2016 nadzor nad mestom ponovno vzpostavila le nekaj dni pred božičem.

Več sto Sircev se je podalo na alepske ulice, da bi praznovali božič. V mesto se namreč vrača mirno življenje dve leti po osvoboditvi tega mesta. Božič je za Alep poseben praznik iz dveh razlogov. Prvi je gotovo dejstvo, da je bilo mesto pred vojno dom največji krščanski manjšini v večinsko muslimanski Siriji, prav tako pa so leta 2016 le nekaj dni pred božičem vladne sile ponovno prevzele nadzor nad celotnim mestom. Kot še poroča RT, je bil Alep včasih največje sirsko mesto, tekom državljanske vojne pa je bilo mesto dobesedno razpolovljeno. Tako je bilo razdeljeno med vladne sile in med uporniške sile.

Prebivalci Alepa upajo, da bo mesto vstalo iz ruševin in pepela
Eden izmed lokalnih prebivalcev je ob tej priložnosti za RT povedal sledeče: “Alep je zelo živ. Kljub vojni je šel naprej. Kar gledamo zdaj, vračanje kmetov in državljanov nazaj na domove in v vasi, ki so bile uničene od terorizma je dobra popotnica.” Kljub temu je bo še vedno potrebno dolgo časa, da si bo mesto opomoglo od dolgotrajnega prelivanja krvi, a za zdaj kaže, da je na pravi poti.

J. Ž.