fbpx

[Video] Po seriji tresavic Merklova tokrat v kršitev uradnega protokola: Z dansko premierko sta igranje državnih himn kar presedeli

Nemška kanclerka Angela Merkel in danska premierka Mette Frederiksen med igranjem državne himne (foto: EPA)

Nemška kanclerka Angela Merkel se je odločila, da v zvezi s tresavico, ki jo daje zadnji mesec, ne bo ničesar več prepuščala naključju. Na zadnjem sprejemu danske premierke sta tako obe voditeljici držav med igranjem himne sedeli, kar predstavlja redko, a toliko bolj opazno in nadvse grobo spremembo ustaljenega protokola. Pri himni se po navadi iz spoštovanja stoji.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je ob uradnem sprejemu danske premierke Mette Frederiksen izognila tresavici, ki jo daje v zadnjem mesecu. Tako sta obe voditeljici držav med igranjem nemške in danske državne himne sedeli na vnaprej pripravljenih stolih.

Ko so novinarji Merklovo na novinarski konferenci vprašali o njenem zdravju in vidni tresavici ob treh različnih priložnostih v javnosti, nemška kanclerka po poročanju Telegrapha z javnostjo ni želela deliti podrobnosti. “Kot prvo, lahko domnevate, da se zavedam odgovornosti svoje funkcije in se zato obnašam z ozirom na svoje zdravje,” je povedala Merklova.

“Kot drugo, lahko domnevate, da imam kot oseba močan osebni interes za svoje dobro zdravje in da skrbim za svoje zdravje.” Frederiksonova je ravno tako laskala nemški kanclerki in potrdila, da je bila ob njunem srečanju v četrtek, 12. julija, “tako močna in sposobna” kot ob njenih prejšnjih obiskih v Berlinu.

[Video] Merklovo že tretjič treslo v javnosti: Je res tako žejna?

Iz tega bi se dalo razbrati, da ni pomanjkanje vode tisto, zaradi česar se Merklova trese, temveč zgolj prisotnost moških. Ob prvi tresavici v javnosti je namreč 18. junija 2019 sprejela novopečenega ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega.

Nato jo je treslo med govorom nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja 27. junija 2019 ob imenovanju nove ministrice za pravosodje Katarine Barley v berlinski palači Bellevue. Takrat je nemški kanclerki eden od uslužbencev takoj ponudil kozarec vode, ki pa ga je Merklova zavrnila. Še zadnjič (za zdaj) je do tresavice prišlo ob obisku finskega premierja Anttija Rinneja, 10. julija.

Nemški mediji zahtevajo več transparentnosti v zvezi z zdravjem Merklove
“Nekaj časa bom morala živeti s tem,” je povedala Merklova, ki vztraja, da kakor se je tresavica pojavila, bo v doglednem času tudi minila. Sprva je Merklova za tresavico okrivila dehidracijo, a ko ji je uslužbenec v palači Bellevue ponudil kozarec vode, je ta izgovor padel v vodo.

A to ni prepričalo nemških medijev, ki vztrajajo, da bo morala biti nemška kanclerka v zvezi s svojim zdravstvenim stanjem bolj transparentna. Sueddeutsche Zeitung ugiba, da se nemška kanclerka boji, da bi javnost podvomila v njeno moč in sposobnost, če bi priznala, da je šla na zdravniški pregled. Boji se, da bi to razumeli kot znak, da je nekaj resno narobe z njenim zdravjem.

Ivan Šokić