fbpx

[Video] Po tednih hudih bojev 227. Harkov bataljon zakoličil mejnik na meji z Rusijo

Foto: Printscreen

Ukrajinski vojaki so zakoličili mejnik. Po tednih hudih bojev je 227. Harkov bataljon ponovno zavzel ukrajinsko ozemlje vse do meje z Rusijo. Postavili so novo mejno postojanko in posneli skupinsko fotografijo, s katero so predsedniku Volodomirju Zelenskemu sporočili, da je misija opravljena.

“Ruska vojna ne gre po zastavljenih načrtih in Ukrajina bi lahko zmagala,” je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. “Kijeva jim ni uspelo zavzeti, umikajo se iz okolice Harkova, njihova velika ofenziva v Donbasu je zastala. Rusija ne dosega svojih strateških ciljev,” je še poudaril.

https://twitter.com/visegrad24/status/1525931815793475587?s=20&t=laQScfQPM2F_G_zNlRLKIQ

Tudi britanska vojska je potrdila, da je ruska ofenziva na vzhodnem Donbasu izgubila zagon. Ocenjujejo, da je Rusija od začetka vojne v februarju izgubila približno tretjino svojih kopenskih bojnih sil. Višji svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pravi, da lahko Ukrajina Rusijo premaga do konca leta, vendar za to potrebuje težko orožje z Zahoda in uvedbo “pravega embarga na nafto” proti Rusiji.

Žene braniteljev Azovstala pravijo, da zmanjkuje hrane in vode
Ukrajinski vojaki, ujeti v jeklarni Azovstal v Mariupolju, imajo zelo malo hrane in pitne vode, poroča ukrajinska tiskovna agencija Unian, ki se sklicuje na informacije s strani žen braniteljev. Govorili so na tiskovni konferenci, katere videoposnetek je na voljo na YouTubu. “Včeraj sem govorila z možem. Rekel je, da se bombardiranje nadaljuje nespremenjeno in da skoraj nikoli ne gredo na površje,” pravi Julija, žena vojaka Arsenija Fedosjuka. Ko gredo ven, poskušajo najti vodo in hrano.

“So precej pesimistični. Na zadnjo bitko se pripravljajo, ker ne verjamejo v diplomatsko rešitev tega vprašanja. Večino časa preživijo v bunkerju zaradi nenehnega bombardiranja. Pod zemljo lahko ostanejo tudi po tri dni zapored,” je še dejala Julija. Po besedah ​​žena vojakov je v Azovstalu zelo malo vode in njihovi možje morajo piti vodo, ki so jo prej uporabljali za obratovanje jeklarne. “Pred nekaj urami sem imela klic. Presenetila me je novica, da (Rusi) mečejo fosforjeve bombe na Azovstal,” je na konferenci dejala Katerina, žena poveljnika polka Azov Denisa Prokopenka.

Ruske sile so po mnenju vojaških analitikov verjetno obupale nad obsežnim obkroževanjem ukrajinskih vojakov od Donecka do mesta Izjum, znanega tudi kot prehod v vzhodno regijo Donbas. Rusija bo verjetno dala prednost popolnemu zasegu upravne regije Lugansk, pravi najnovejša ocena ameriškega think thanka Inštitut za preučevanje vojne (ISW). Ruske sile se bodo verjetno v prihodnje osredotočile na zavzetje mesta Severodonetsk. Zanje je to pomembno, ker bi jim omogočilo napredovanje proti zahodu, kjer bi se lahko povezali s svojimi silami, ki potiskajo jugovzhodno od Izjuma.

Medtem v južni Ukrajini ruski vojaki želijo vzpostaviti stalen nadzor na nekaterih območjih v Mikolajvu in Hersonu. Agresor še naprej izvaja vojaške, zračne in pomorske napade na kompleks jeklarne Azovstal v južnem mestu Mariupolj, vendar so branitelji v porušenem pristaniškem mestu ohranili svoje položaje, navaja inštitut. Belorusija je napovedala napotitev sil za posebne operacije vzdolž ukrajinske meje, pa po navedbah britanskega BBC-ja poroča britansko obrambno ministrstvo v najnovejši posodobitvi obveščevalnih podatkov.

Pripravljamo se na napade v Donbasu
Ukrajina se pripravlja na nov ruski pritisk v vzhodnem Donbasu, pravi predsednik Zelenski. Ker Rusom na začetku invazije konec februarja ni uspelo zavzeti Kijeva, je nadzor nad Donbasom postal eden glavnih ciljev Moskve. “Pripravljamo se na nove poskuse napada Rusije v Donbasu, da bi ti nekako okrepili svoje gibanje na jugu Ukrajine,” je v nočnem nagovoru dejal predsednik Zelenski.

Foto: Facebook

“Okupatorji še vedno nočejo priznati, da so v slepi ulici in je njihova tako imenovana ‘posebna operacija’ že šla v stečaj,” je dodal. Ponovno je pozval Zahod, naj za Rusijo uvede naftni embargo. “Prizadevamo si tudi za okrepitev sankcij proti Rusiji. Partnerji morajo vsak teden sprejemati odločitve, ki omejujejo vezi Rusije s svetom,” je dejal. “Okupatorji morajo čutiti naraščajoče stroške vojne, čutiti jih morajo nenehno,” je prepričan.

Nina Žoher