[Video] Tako so Rusi napadli Azovstal s prepovedanimi zažigalnimi bombami

Foto: Twitter

Pekel je prišel na Zemljo, v Azovstal,” je na Telegramu zapisal svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko. 

Ukrajinski viri trdijo, da so ruske sile po sinočnji zmagi Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije na jeklarno Azovstal v mestu Mariupolj na jugu države odvrgle fosforjeve bombe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fosforjeve bombe se ob stiku s kisikom vžgejo in tako povzročijo ogromno škodo. Njihova uporaba na naseljenih območjih je po mednarodnem pravu prepovedana.

Ruski odgovor na ukrajinsko zmago na Evroviziji
Petro Andriuščenko
je poleg posnetka objavil tudi slike, na katerih so bili vidni napisi na bombah, zaradi katerih se je zdelo, da so bile odvržene kot odgovor na zmago Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je sinoči potekalo v Torinu v Italiji. Na posnetku se sicer napisov v ruščini ne vidi jasno, toda zdi se, da naj bi šlo za prepis besed pevca ukrajinske zmagovalne skupine Kalush Orchestra, ki je na odru po sinočnji zmagi pozval k pomoči Mariupolju in borcem v Azovstalu, navaja dpa.

V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno 1000 ljudi. Dosedanji poskusi evakuacij so se izkazali za zelo težavne, vendar v jeklarni Azovstal še naprej zavračajo ruske pozive k predaji, poroča STA.

Peter Truden