fbpx

[Video] Poglejte! Poleg novega koronavirusa Sloveniji preti še horda nezakonitih migrantov, ki je na poti iz Bosne in Hercegovine!

Foto: Printscreen

Medtem, ko se večina držav Evropske unije prioritetno ukvarja z zajezitvijo širjenja novega koronavirusa, nezakonite migracije ne pojenjajo. To dokazuje spodnji posnetek, ki črno na belem razkriva, kako migranti iz Bosne in Hercegovine kot nekakšne biološke bombe drvijo proti Hrvaški vse do Slovenije. Kljub temu, da nas velikokrat migrantoljubci poskušajo prepričati, da gre v glavnem za družine, ki potrebujejo pomoč, pa lahko vidimo, da sledu o ženskah in otrocih ni. Očitno je, da se želijo migranti, med katerimi je večina mladih moških, na račun hude zdravstvene krize čim bolj neopazno infiltrirati v Evropsko unijo. 

Kljub krizi z novim koronavirusom smo redno poročali o odkritju migrantskih taborov, o katerih so nas obveščali zaskrbljeni državljani. Zadnje fotografije pravkar zapuščenega migrantskega tabora z dne 2. aprila 2020 nam je v uredništvo poslal pretresen domačin. Ta je namreč blizu svojega doma, med Igom in Škofljico, odkril superge, spalne vreče, plastenke, cigarete West in svež pepel. Več kot očitno je, da ti ne predstavljajo več težav le za obmejno prebivalstvo. Kljub temu pa se zdi, da se levica, ki na vse pretege nasprotuje aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, problematike ne zaveda.

Medtem ko imajo policisti na račun odredb za zajezitev novega koronavirusa vedno več obveznosti v notranjosti države, migracije ne jenjajo, ampak se celo povečujejo.

 

20. marca so nam iz Policijske uprave Ljubljana sporočili, da opažajo povečanje števila nezakonitih prehodov državne meje. Na območju Kočevskega Roga so namreč odkrili skupino kar 43 migrantov iz Pakistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. O prijetju migrantov pa poročajo tudi v tem tednu. Posebej zgovorni so uradni podatki na strani Policije, ki kažejo, da so v prvih dveh mesecih letošnjega leta policisti ujeli 79,8 odstotka več migrantov kot v enakem obdobju lani.

Vir: Policija

V prvih dveh mesecih letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Maroka, Pakistana in Afganistana. Državljani Maroka in Pakistana zavzemajo vsak delež dobre petine vseh. Kot lahko vidimo, so največ nezakonitih prehodov obravnavale Policijska uprava Novo mesto (35 odstotkov), Policijska uprava Ljubljana (dobro četrtino) in Policijska uprava Koper (četrtino).

Vir: Policija

Fajonova bi sprejela otroke migrante brez spremstva

Kljub temu, da je sodeč po statističnih podatkih situacija jasna, je pet evropskih poslancev iz Slovenije na pobudo Tanje Fajon na predsednika vlade Janeza Janšo, notranjega ministra Aleša Hojsa in zunanjega ministra Anžeta Logarja naslovilo pismo, v katerem pozivajo, da naj se Slovenija pridruži državam Evropske unije, vključenim v reševanje migrantskih otrok brez spremstva, ki so ujeti na grških otokih.

“Stanje na grških otokih se hitro poslabšuje. Slovenija je v vseh ozirih sposobna pomagati otrokom, najranljivejšim v družbi. Za to je seveda potrebna politična volja, ki pa je poleg dokaza solidarnosti tudi naša pravna in moralna obveza. Zato od naše vlade pričakujem pozitiven in hiter odziv,” je poudarila Fajonova, ki sicer velja za eno izmed največjih zagovornic nezakonitih migracij.

Italija in Malta migrantov ne bosta več sprejemali

Pobuda Fajonove niti ne preseneča toliko glede na to, da so v Židanovi SD izrazito nenaklonjeni predlogu vlade glede aktivacije 37. a člena, ki bi očitno razbremenila policiste, ki so sicer kadrovsko vidno podhranjeni. Zdi se, da se za razliko od slovenske levice stanja veliko boljše zavedajo v Italiji. Tam so namreč kljub levičarski vladi pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja odločili, da zaradi obstoječih razmer zaprejo pristanišča za nezakonite migrante. Ladje nevladnih organizacij, ki so migrante rešile izven italijanskih voda, tako ne bodo mogle več pristati v Italiji.

Foto: Demokracija

Tudi z Malte so v četrtek sporočili, da ne bodo več sprejemali migrantov, ki so jih rešili na morju. “Malteška obala ne more več nuditi varnega zavetja migrantom za izkrcanje,” je sporočila vlada v izjavi in ob tem dodala, da se vsa delovna sila trenutno osredotoča na boj proti novemu koronavirusu, izkrcavanje migrantov pa bi lahko ogrozilo ves napredek za zajezitev širjenja okužbe. Napovedali so, da nameravajo o svoji odločitvi obvestiti tudi Evropsko komisijo.

Vlada RS sklenila vpoklic pomožnih policistov

Dejstvo je, da je z lepim vremenom pričakovati še večje število migrantov. Glede na situacijo, s katero se soočamo, pa je dejstvo, da migranti ne prinašajo le varnostne, ampak tudi zdravstveno grožnjo. Migranti se namreč ne testirajo na novi koronavirus in prosto prehajajo po ozemlju Slovenije, medtem ko se odgovorni državljani zadržujejo doma z namenom, da se okužba ne bi širila. Policija pri tem opozarja na nadaljevanje rasti števila nezakonitih prestopov zunanje schengenske meje, pri tem pa je kadrovska zasedenost slovenske policije povprečno 70-odstotna in policiji tako primanjkujejo tudi policisti za varovanje državne meje. Poleg tega so v letošnjem letu napovedane številne množične prireditve na cesti, ki zahtevajo veliko število prometnih policistov za varovanje in urejanje prometa, policisti prometniki pa sodelujejo tudi pri zaporah in omejitvah cestnega prometa zaradi aktivnosti, povezanih z epidemijo COVID-19.

Letos je policija opravila tudi več nalog varovanja, kar je zahtevalo sodelovanje večjega števila policistov. Zaradi epidemije COVID-19 policisti preverjajo tudi spoštovanje sprejetih ukrepov, pričakovati pa je mogoče, da bi zaradi epidemije prišlo do izpada večjega števila aktivnih policistov, ki bi jih nadomestili s pomožnimi policisti, opozarjajo na notranjem ministrstvu. Vlada Republike Slovenije je iz tega razloga sklenila, da se zaradi zavarovanja državne meje in ker je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, vpokliče pomožne policiste za opravljanje nalog policije do 31. decembra 2020. Glede na to, da se bo obvladovanje varnostnih izzivov v nadaljevanju leta stopnjevalo, je utemeljeno pričakovati tudi povečan obseg nalog na različnih področjih dela policije.

Hana Murn