[VIDEO] Pokukajte v letalo Donalda Trumpa, ki ga bo rešilo pred Kim Džong Unom

Letalo za sodni dan (foto: Youtube/Screenshot).

Če pride do jedrskega spopada med ZDA in Severno Korejo imajo ameriški predsednik in njegova družina na voljo več letal za sodni dan.

Objavljeni so sicer redki posnetki notranjosti letal, ki spremljajo ameriškega predsednika v primeru jedrske vojne. Gre za štiri posebej zasnovana letala, iz katerih lahko ameriški voditelj izdaja ukaze in vodi spopad z jedrskim orožjem. Eno izmed teh t. i. letal za sodni dan Donalda Trumpa spremlja povsod, kamorkoli se odpravi s svojim letalom Airforce One.

Letala Boeing E-4Bs so uradno znana kot National Airbourne operacijski centri, vsak pa je vreden kar 250 milijonov dolarjev oziroma slabih 210 milijonov evrov. Za vsak let pa morajo odšteti še dodatnih 160 tisoč dolarjev. V njih so vgrajeni različni obrambni mehanizmi in lahko “preživijo” celo elektromagnetni udar. Posadke z njimi upravljajo prek analognih instrumentov, saj je tako manjša možnost za kibernetski napad.

Še iz časov hladne vojne
Obstoj teh letal sicer ni skrivnost, res pa je, da se o njih v javnosti ne govori veliko. Zračne sile niso nikoli potrdile, da jih imajo, čeprav so v uporabi že vse od leta 1970, še iz časov hladne vojne. Takrat so sklepali, da so najboljša možnost za predsednika, da preživi jedrski napad.

Posadko poleg pilotov in kopilotov sestavlja še več vojaških svetovalcev, vojaških strategov in komunikacijskih strokovnjakov, ki pomagajo predsedniku v prvih dneh jedrskega spopada – če do njega seveda pride. Na letalih je tudi zelo veliko posebne opreme, kot na primer osem kilometrov žice, s katero so želeli preprečiti, da bi predsednik ostal brez stika s floto podmornic, po tem ko bi bile uničene zemeljske povezave.

Motorji so prižgani 24 ur dnevno
V letih po hladni vojni so bila letala vedno v stanju pripravljenosti v bazi Andrew. V roku 15 minut bi bila pripravljena, da jih predsednik uporabi, če bi bilo to potrebno. Tudi danes vsaj eden izmed njih leti v bližini predsedniškega letala, ko je ta na poti v tujino. Tudi ko je predsednik v ZDA so motorji teh letal v pogonu 24 ur dnevno, po poročanju medija The Sun pa se nahajajo v bazi v Nebraski.

B. O.