fbpx

[Video] Policija brez milosti do skrajne levice – kljub epidemiološkim omejitvam uničevali po evropskih mestih

Policija v Berlinu je prijela nasilneža. (Foto: epa)

Po mestih Evrope so se na mednarodni praznik dela in sredi tretjega vala pandemije odvijali protesti skrajnih levičarjev, ki pa jih tamkajšnja policija ni pričakala nepripravljena. Proti njim so uporabili vodne topove in solzivec, mnoge nasilneže so prijeli.

Kljub številnim omejitvah zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa so se v nekaterih mestih po Evropi in svetu protestniki podali na prvomajska zborovanja in protikoronske proteste.

Na mednarodni praznik dela je skrajna levica po številnih mestih Evrope zažigala avtomobile, razbijala izložbe, na policiste metala pirotehnična sredstva in druge nevarne predmete.

Levičarski protestniki so uničevali. (Foto: epa)

V Berlinu, kjer je v soboto zvečer shode in proteste ob mednarodnem prazniku dela spremljalo tudi nasilje, je policija aretirala 240 ljudi, so danes sporočile pristojne oblasti. V spopadih med protestniki in policijo je bilo lažje poškodovanih najmanj 20 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V nemški prestolnici je ob 1. maju potekalo več kot dvajset protestov, ki se jih je udeležilo približno 30 tisoč ljudi. Večinoma so potekali mirno, zvečer pa so se razmere zaostrile, ko so varnostne enote razgnale shod privržencev skrajne levice. Ti niso upoštevali protikoronskih ukrepov, na policijo pa so metali steklenice in kamenje ter zažigali zabojnike za smeti, je sporočila policija. Protestni shodi so potekali tudi zaradi povišanja najemnin, migracijske politike ter v znak nasprotovanja epidemiološkim ukrepom. Policija je na ulice v bojazni pred incidenti napotila približno 5600 policistov, poroča STA.

Protest v Frankfurtu. (Foto: epa)

Protesti ob 1. maju so v soboto potekali po vsem svetu, ponekod so se sprevrgli v nasilje. V Parizu je policija protestnike, ki so razbijali izložbe trgovin in poslovalnic bank ter zažigali smetnjake, razgnala s solzivcem. Protestov v Franciji se je v soboto udeležilo več kot 100 tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija prijela protestnika “za pravice delavcev”. (Foto: epa)

V bruslju protikoronski protesti – odpeljali 132 ljudi
Belgijska policija je v soboto na zborovanju proti ukrepom, namenjenim zajezitvi novega koronavirusa, v enem od bruseljskih parkov pridržala 132 ljudi. Od tega so jih pet odpeljali v pripor. V spopadih med policijo in protestniki je bilo poškodovanih 13 policistov in 15 protestnikov. Zborovanje, ki je bilo namenjeno zabavi in nasprotovanju omejitvenim ukrepom, so organizirali prek družbenih omrežij. Na shodu, ki so ga oblasti prepovedale, se je zbralo med 1000 in 2000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policija je na območje poslala okoli 600 policistov za posredovanje ob nemirih in pripadnike žandarmerije na konjih. Med drugim so proti protestnikom uporabili vodne topove.

Luka Perš