fbpx

[Video] Policija je začela – daleč od oči javnosti – evakuirati migrantski kamp v Makedoniji

Foto: EPA

Na stotine policistov je pričelo z masovno evakuacijo migrantov, ki so se zadrževali na grško-makedonski meji. Premiki se dogajajo v grškem mestu Polikastro, kjer je do nedavnega kampiralo približno 1800 migrantov večinoma sirskega porekla. 

“Trije avtobusi so že pripravljeni na transport migrantov v nastanitvene centre v regiji. Zaenkrat se še vse odvija mirno,” je dejal policijski vir, poroča Večernji list. “Cilj je v teku dneva postopoma izprazniti kamp,” še poroča vir. Kamp je sicer postavljen v neposredni bližini bencinske črpalke v Polikastru, cilj evakuacije pa je migrante premestiti približno 20 kilometrov stran od meje med državama.

V omenjenem kampu so se utaborile predvsem družine sirsko-kurdskega porekla. Na območje so prišle sredi maja, ko so grške oblasti razpustile zloglasno taborišče v mestu Idiomeni, ki je bilo umeščeno severneje od kampa v Polikastru. Taborišče je bilo znano po neredih in izgredih, med drugim tudi po izpadu okoliškega kmeta, ki je na območje taborišča vdrl s traktorjem in začel preko šotorov orati svojo zemljo.

Po blokadi zastalo 12 tisoč oseb
Ko se je balkanska migrantska pot prekinila, je v Grčiji ostalo približno 12.000 oseb, ki še vedno gojijo upanje, da se jim bo uspelo prebiti v želeno ciljno državo. Večina se jih je namenila v Nemčijo ali Švedsko, od koder jih po evropskem sporazumu premeščajo v druge dežele. V Sloveniji jih v prihodnosti pričakujemo okoli 300.

Ž. K.