fbpx

[Video] Poljski premier Morawiecki sporoča, da ne bodo popuščali pred izsiljevanji: Nadaljujejo boj za Poljsko in prihodnost EU!

Poljski premier Mateusz Morawiecki (foto: EPA)

Potem ko sta Madžarska in Poljska vložili veto na sprejetje novega proračuna za EU, ki vključuje tudi 750 milijard težek paket finančne pomoči v času koronakrize, zaradi vsiljevanja nesmislov o “vladavini prava”, ki so v nasprotju z Lizbonsko pogodbo, poljski premier Mateusz Morawiecki vztraja, da Bruselj krši dejansko vladavino prava z vsiljevanjem pravil, ki bi EU omogočile odvzem finančnih sredstev državam članicam, v kolikor neznane in nedefinirane NVO ocenijo, da država krši “vladavino prava”. Še več, za sankcije proti državi ne bo več potrebna absolutna večina, temveč bo zadostovala zgolj večina mnenj.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v sredo, 18. novembra 2020 Evropsko unijo obtožil, da širi propagando in organizacijo, ki združuje samo še 27 držav članic primerjal z nekdanjim komunističnim režimom na Poljskem.

“Vladavina prava in kršenje vladavine prava je postalo propagandna palica EU,” je v govoru v poljskem parlamentu povedal Morawiecki. “Zavračamo tako pozicijo, zavračamo tak pristop. Take metode dobro poznamo iz časov PZRP [Poljske združene delavske partije] iz časov komunizma.”

Veto ni jedrska opcija, temveč korektivni mehanizem
Poljski premier je po poročanju Tekdeeps zavrnil trditev, da je raba veta “jedrska bomba” in povedal, da je v resnici ravno nasprotno. Po mnenju Morawieckega ravno veto kaže, da obstaja skupina držav, ki se želi razumeti in medsebojno spoštovati. Problem s predlagano regulacijo se skriva v tem, da lahko odločitve o sankcijah prosto po lastni interpretaciji sprejemajo bruseljski birokrati.

To bi pomenilo propad EU v prihodnosti. Zdaj bi se ta mehanizem uporabil proti Madžarski ali Poljski, čez nekaj let proti komu drugemu, ki bi si drznil biti neposlušen željam Bruslja. Končni rezultat takega načina delovanja je v vsakem primeru smrt EU kot jo poznamo. Ali bo razpadla, ker jo bo vedno več držav zaradi samovoljnosti Bruslja zapustilo. Ali pa se bodo države članice podredile diktatu Bruslja in s tem predale svojo suverenost v roke evrokratom.

“Če naši partnerji ne razumejo, da se ne strinjamo z neenako obravnavo držav … potem bomo na koncu res uporabili veto,” je po poročanju Reuters napovedal Morawiecki. “EU mora stati na temeljih zakona in pravne gotovosti … Brez tega principa pravne gotovosti, je EU mehanizem arbitrarnih odločitev, ki jih sprejemajo Evrokrati in de facto Evropska oligarhija.”

EU se obnaša kot komunisti
Morawiecki je pri tem razkril, da je poljsko nasprotovanje obstoju davčnih oaz resnično jabolko spora in razlog za izsiljevanje Poljske s strani EU. S tem so Poljaki izbranim državam članicam stopili na žulj, a Morawiecki ne popušča: “Ne bomo pustili, da nas izsiljujejo.” Najglasnejši zagovorniki nove arbitrarne “vladavine prava” so Nizozemci.

“Na tej točki plavamo proti toku,” je priznal Morawiecki in dodal, da se borijo proti toku, ki po njegovem mnenju ne more preživeti. “Zato smo se odločili za boj, boj za Poljsko, a ravno tako boj za prihodnost Evropske unije.” Pri tem je Morawiecki še enkrat poudaril, da Poljska je za EU, a je proti raznim mehanizmom, ki Poljsko ali druge države članice EU obravnava različno.

Ivan Šokić