fbpx

[Video] “Ponos muslimanov”: Čečenski vodja svečano odprl največjo mošejo v Evropi

Največje mošeja v Evropi imenovana Ponos muslimanov v Čečeniji (vir: twitter)

V Čečeniji so v petek, 23. avgusta, svečano odprli največjo mošejo v Evropi, poimenovano “Ponos muslimanov”, ki lahko sprejme 30 tisoč vernikov. V Čečeniji, vse odkar je na oblast leta 2007 stopil sin prvega predsednika Ramzan Kadirov, poteka islamski preporod.

Medtem ko se po Evropi stare prelepe cerkve prodajajo, rušijo, vandalizirajo in zažigajo, namesto njih pa se sem ter tja zgradi kakšna nova moderna grotesknost, ki že s samim videzom žali Boga, so 35 kilometrov od čečenske prestolnice Grozni v mestecu Shali te dni svečano odprli največjo mošejo v Evropi.

Gre za prelepo zgradbo, ki pa ne samo po izgledu, temveč tudi po velikosti prekaša vse dosedanje tekmice.

Notranjost največje mošeje v Evropi, imenovane Ponos muslimanov. (Vir: Twitter)

Kot največje mošeje v Evropi so se opisovale londonska Baital Futuh, rotterdamska Essalam in kölnska centralna mošeja; po pisanju RT pa čečenski “Ponos muslimanov” v Shaliju lahko sprejme več muslimanov kot ostale tri skupaj.

Ponos muslimanov največja mošeja v Evropi
Mošeja, imenovana Ponos muslimanov, bo lahko v svojih notranjih molitvenih prostorih sprejela kar 30.000 vernikov, medtem ko lahko vrtovi, ki obdajajo mošejo, sprejmejo še 70 tisoč ljudi.

Na svečanem odprtju čečenskega voditelja Ramzana Kadirova je bilo več kot 200 gostov iz 43 različnih držav, prisotne so bile tudi delegacije iz Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Jordanije.

S Kadirovim prevzemom oblasti v Čečeniji leta 2007 se je v ruski pokrajini začel islamski preporod. Čeprav ga njegovi nasprotniki obtožujejo kršenja človekovih pravic, ga njegovi podporniki hvalijo zaradi vrnitve miru in blagostanja v nestabilno regijo.

Notranjost največje mošeje v Evropi, imenovane Ponos muslimanov. (Vir: Twitter)

Kadirov je že leta 2008 odprl mošejo v centru Shalija, poimenovano po njegovem očetu in prvem predsedniku republike Čečenija Ahmadu Kadirovu.

Ivan Šokić