fbpx

Nemška policija bo v želji po vrnitvi zaupanja javnosti in večji transparentnosti prenehala s skrivanjem nacionalnosti osumljencev

Nemška policija (vir: Facebook)

Policija v nemški pokrajini Severno Porenje-Vestfalija bo v skladu s sprejetjem novih internih navodil glede transparentnosti in boljše komunikacije z javnostjo pričela z objavo narodnosti storilcev kaznivih dejanj.

V ponedeljek, 26. avgusta 2019 je deželni notranji minister Herbert Reul sporočil, da bo policija v deželi Severno Porenje-Vestfalija v prihodnje v svoje poročanje o osumljencih kaznivih dejanj poročala tudi o njihovi nacionalni identiteti. Narodnost osumljencev bo tako v zahodnonemški deželi objavljena ne glede na to, ali bo šlo za Nemca ali tujca.

Odkar je nemška kanclerka leta 2015 povabila v Evropo migrante in s tem povzročila migrantsko krizo, je po pisanju Voice of Europe vprašanje nacionalne identitete osumljencev kaznivih dejanj vedno bolj občutljivo. Mediji so skupaj z nemško policijo dolgo časa skušali aktivno skrivati nacionalno identiteto osumljencev v kolikor je šlo za migrante.

Nemci želijo več transparentnosti, da bi se povrnilo zaupanje v policijo
To je bilo najbolj opazno ravno na Silvestrovo 2015, ko je skupina afriških migrantov masovno skupinsko spolno nadlegovala in posiljevala ženske v Kölnu. Od takrat pa je Nemčijo pretresel en pretresljiv zločin migrantov za drugim. Bilo je vsega, od spolnega občevanja z drobnico, ki so jo zaradi travm morali zaklati, do metanja otrok pod vlake.

Saj ni res, pa je: Moški, ki je 8-letnega dečka potisnil pod vlak, ubiti pa je poskušal tudi njegovo mamo, pred tem sodeloval v švicarski kampanji za spodbujanje integracije!?

Notranje ministrstvo bo ravno tako preučilo in po potrebi spremenilo trenutno komunikacijo policije z javnostjo v želji po večji transparentnosti. “Deklarirali bomo nacionalnost vseh osumljencev za katere vemo z gotovostjo – seveda tudi tiste nemških osumljencev,” je povedal Reul. “Prepričan sem, da bo ta transparentnost najboljše orodje proti nespretnemu zavajanju.”

Ivan Šokić