[Video] Poplave v ZDA festival spremenile v pekel

Festival Goreči človek v Nevadi (Foto: AFP)

V ZDA v puščavi v Nevadi, vsako leto poteka festival alternativnih umetnikov po imenu Burning man, začenši z letom 1986. Skupina vsako leto postavi začasno Mesto črna skala (Black Rock City), ki je sestavljeno iz prikolic in šotorov, z obilno ponudbo umetniških dogodkov in glasbe. Festivala se udeležuje tudi elita iz Silicijeve doline in priznani ustvarjalci (Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Katy Perry itd.). Gre za povezovanje in razvijanje kreativnosti. Letos naj bi dogodek trajal med 27. avgustom in 4. septembrom, a so ga pokvarili nalivi. Na kvadratni meter je zapadlo 15 centimetrov dežja. V kaotičnih razmerah je umrla ena oseba, več kot 70 tisoč pa je ostalo ujetih sredi ničesar. Več o festivalu: tukaj, tukaj in tukaj.

Že vse od leta 1986 (prvič na plaži v San Franciscu) v puščavi sredi Nevade enkrat letno zraste začasno Mesto črna skala, po angleško Black Rock City, sestavljeno iz prikolic in šotorov, z imeni ulic, kinom, muzeji in celo lastnim letališčem. Denar v njem nima nobene vrednosti in ni trgovin, udeleženci pa morajo skrbno načrtovati, kaj bodo s seboj vzeli. Dogodek po imenu Goreči človek (Burning Man) vsakoletno pritegne več deset tisoč navdušencev, kjer lahko umetniki razvijajo svoje potenciale in tkejo prijateljske vezi. Ena izmed vodilnih atrakcij in simbol očiščenja je zažig raznih umetniških del, ki krasijo prireditveni prostor. Ključni del dogajanja pa sta tudi zabava in sodobna glasba (več tukaj).

Dogodek naj bi letos trajal med 27. avgustom in 4. septembrom. Po poročanju medijev pa ga je pokvaril močan nočni naliv, zaradi katerega je preminila ena oseba, okoli 73 tisoč ljudi pa je ostalo ujetih sredi puščave. Ljudje zaradi blata ne morejo zapustiti lokacije. Presušen pesek se je spremenil v lepljivo gmoto, organizatorji dogodka pa so obiskovalcem sporočili, da trenutno ni izhoda s prizorišča. Smrt obiskovalca še vedno preiskujejo, zaenkrat pa ni novih podrobnosti, je sporočil lokalni šerif. Udeležencem dogodka je bilo naročeno, da naj ostanejo tam kjer so ter varčujejo s hrano in vodo.

Obiskovalci že kažejo znake podhladitve, onemogočeno je čiščenje in praznjenje na tisoče stranišč!
Festivalsko dogajanje je bilo končano v petek zvečer z neurjem, puščava pa je postala velika blatna luža. Dež je padal kar 24 ur, kar je terjalo popolno prekinitev vsakršnega prometa. Celo priznani komik Chris Rock se je znašel v brezizhodnem položaju. Na tisoče udeležencev še vedno brodi po blatnih lužah, mnogi med njimi bosi ali s plastičnimi vrečkami na nogah. S sobote na nedeljo naj bi v Nevadi sicer zapadlo še dodatnih sedem centimetrov dežja, razmere pa se se niso izboljšale v tolikšni meri, da bi se vozila lahko premikala.

Med obiskovalci je že zaznati znake podhladitve, zaradi zaustavitve prometa pa je onemogočeno čiščenje in praznjenje več tisoč prenosnih stranišč! Vendar pa se mnogi ne pustijo motiti in so praznovanje prilagodili novim razmeram. Na spletu so videoposnetki, ki prikazujejo dogajanje v novih, neprijetnih okoliščinah, polnih lepljivega blata in vlage. Le redkim se je uspelo prebiti z območja. Mnogi pa so se rajši lotili izdelovanja skulptur iz blata.

Festival, Burning Man. (Foto: Pixabay)

Festival, Nevada, ZDA. (Foto: Pixabay)

Burning Man. (Foto: Pixabay)

Burning Man festival. (Foto: wikimedia)

Burning Man. (Foto: wikimedia)

Festival, ZDA, puščava v Nevadi. (Foto: wikimedia)

Mesto črna skala. (Foto: wikipedia)

Festival ponoči. (Foto: wikimedia)

Domen Mezeg