[VIDEO] Poslanec novinarki: ”V islamu imamo drugačno posilstvo. Morda bi vas moral peljati h kakšnemu Afganistancu …”

Foto: Twitter

V Afganistanu je ženska tista, ki je lahko kaznovana, če jo moški posili. To je razumljeno kot moralni zločin, zaradi katerega gredo ženske lahko celo v zapor. ”Obstaja tako posilstvo, kot ga imate vi, in tako posilstvo, kot ga imamo v islamu,” je afganistanski poslanec Nazir Ahmad Hanafi odgovoril na vprašanje, ali meni, da je posilstvo zloraba in bi morali posiljevalce kaznovati. 

Nazir Ahmad Hanafi je prepričan, da bi zaščita žensk pred domačim nasiljem in zlorabami uničila afganistanske družine in njihov način življenja. To je izjavil v spornem intervjuju, ki ga je v sklopu snemanja filma o položaju žensk v Afganistanu naredila producentka filmske hiše HBO Isobel Yeung.

Na njena vprašanja o tem, ali bi bilo treba moške, ki posilijo svoje ženske, kaznovati, je Hanafi sprva zahteval pojasnilo o tem, kaj je zanjo posilstvo. Ko je avtorica pojasnila, je osorno odvrnil: ”Raje kar zaključiva tukaj. Mogoče bi te moral peljati k afganistanskemu moškemu, da ti odreže nos.”

Isti poslanec želel pobiti vse, ki muslimane spreobračajo v krščanstvo
Hanafi pa je tudi sicer znan po svojih kontroverznih izjavah. Pred tremi leti je javnost šokiral z izjavo, da bi morali biti ljudje, ki muslimane spreobračajo v krščansko vero, pobiti. Vedno več Afganistancev naj bi namreč potovalo v Indijo, kjer se nato spreobrnejo v krščanstvo. To je po njegovem mnenju kaznivo dejanje, kar naj bi obsojal tudi Koran.

Kmalu po objavi intervjuja je Nazir Ahmad Hanafi zanikal, da bi kadarkoli dal intervju za Yeoungovo in to kljub temu, da je intervju posnet in so posnetki že zaokrožili po svetu.

V Afganistanu kar 87 odstotkov žensk podvrženih nasilju
Prav mišljenje, kot ga ima poslanec, pa je v prvi vrsti krivo za položaj žensk v Afganistanu. Čeprav so pred leti sprejeli spremembo ustave, po kateri so ženske dobile nekaj več pravic, temu še vedno nasprotuje velik del opozicije, med drugim tudi Hanafi. Afganistanski parlament tudi ne želi ratificirati dokumentov Združenih narodov o prenehanju nasilja nad ženskami, poroča Huffington post.

To je bil tudi povod za snemanje dokumentarnega filma o položaju žensk, med katerim je Yeungova naletela na presenetljiva dejstva. Okoli 87 odstotkov afganistanskih žensk je tarča domačega nasilja, kar državo uvršča med eno najbolj nevarnih za ženske.

M. G.