fbpx

Ruske sile ubile francoskega novinarja

Ubiti francoski novinar Frederic Leclerc Imhoff. (Foto: Twitter)

Novinar Frederic Leclerc-Imhoff je bil v Ukrajini, da bi prikazal resničnost vojne. Na krovu humanitarnega avtobusa s civilisti, ki so bili prisiljeni bežati, da bi se izognili ruskim bombnim napadom, je bil smrtno ranjen,” je ob smrti novinarja zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron. 

V regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine je bil ubit francoski novinar. Po navedbah guvernerja Luganska Serhija Hajdaja so novinarja francoske televizije BFM ubile ruske sile. Smrt novinarja je danes potrdil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Gre za zadnjega v vrsti primerov ubitih ali ranjenih novinarjev med rusko invazijo na Ukrajino.

Vozilo, s katerim so z območja evakuirali deset ljudi, je bilo tarča sovražnikovega ognja. Delci granat so prebili oklep vozila. Francoski novinar je dobil smrtno rano na vratu. Novinar Leclerc-Imhoff je delal za televizijo BFM, kjer so navedli, da je bil star 32 let in da je bil na svoji drugi poročevalski poti v Ukrajini od začetka vojne v tej državi 24. februarja. Njegov novinarski kolega Maxime Brandstaetter je bil v napadu lažje ranjen, so sporočili pri televiziji. Leclerc-Imhoff je bil blizu mesta Severodoneck, ki je v zadnjih tednih tarča silovitega obstreljevanja ruskih sil, sta v ločeni izjavi sporočila francosko in ukrajinsko zunanje ministrstvo, ki ju povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Francija zahteva preiskavo tragedije
Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna, ki je danes obiskala ukrajinsko prestolnico Kijev, je dejala, da “Francija zahteva čimprejšnje odprtje pregledne preiskave, da bi osvetlili okoliščine te tragedije“. Guverner Luganska Hajdaj je medtem na Telegramu sporočil, da je bil Leclerc-Imhoff ubit med evakuacijo, ki jo je spremljal kot novinar in ki so jo morali po napadu prekiniti, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je bilo po podatkih organizacije Novinarji brez meja pri opravljanju dela na terenu ubitih najmanj osem novinarjev, poroča STA.

Sara Kovač