[Video] Posnetek tik pred eksplozijo Tatarskega in levičarske aktivistke

Foto: YouTube

Eden najboljših posnetkov tik pred eksplozijo kaže, kako je svetlolasa levičarska aktivistka Darija Trepova v baru v Petrogradu, ki je bil v lasti šefa skupine Wagner Jevgenija Prigožina, nekdanjemu ruskemu vojaku Maksimu Forminu, na družabnem omrežju Telegramu znanemu kot Vladlen Tatarski, predala zlati kipec Vladlena. Ženska je nameravala oditi, a so jo povabili nazaj in je sedla v prvo vrsto, le nekaj metrov stran od Tatarskega, ko si je ta ogledoval pozlačeni kipec samega sebe, ki je potem eksplodiral.

V eksploziji naj bi bila Trepova poškodovana, a že kmalu po dogodku so ruske oblasti objavile posnetke, ko so jo zasliševali, na katerih ni videti, da bi bila poškodovana, ima pa precej krajše lase. Po ocenah ruskih oblasti bi lahko bil v atentat vpleten tudi njen soprog, zaslišali so celotno družino tudi starše.

Prava dilema je, kdo je bil v ozadju, pri tem pa ni mogoče izključiti ničesar. Ruska stran krivdo vali na Ukrajino in celo na opozicijske skupine v Rusiji, iz Ukrajine pa na Moskvo in njihove tajne službe, ker je bil Tatarski oster kritik domnevno nesposobnega vojaškega vrha in tudi Putina, ki ga je sicer vabil na svoje sprejeme. Izključiti ni mogoče niti možnosti, da je bil atentat izveden, da bi ga podtaknili drugim. Lahko bi šlo tudi za notranji spopad med ruskimi radikalnimi skupinami.

https://twitter.com/NOELreports/status/1643311442962030602?s=20

Posmrtno je ta nekdanji ropar banke, prostovoljec v ruski vojski in pozneje bloger Tatarski dobil status borca zasebne vojske Wagner in s tem njegovi bližnji pravico do odškodnine in socialnih pravic, ki veljajo za umrle v bojih.

Na fronti ni večjih premikov, Rusi so zasedli še dodaten del mesta Bahmut in zanikali informacije, da iz posameznih okupiranih ozemelj v Zaporožju umikajo svoje civiliste, da bi jih zaščitili, ker pričakujejo ukrajinsko ofenzivo. Ker ruska stran redko demantira karkoli, je to takoj pritegnilo pozornost v smislu, da če zanikajo, je zanesljivo nekaj na tem. Spopadi pa so bili na številnih koncih. Posnetek kaže dva ruska tanka, ki sta na prostem sama, brez vidne podpore drugih enot, poskušala prodreti in sta končala kariero. Prvi tank je bil takoj uničen, drugi tank pa je prvi zadetek prenesel in nadaljeval vožnjo, a ga na koncu posnetka zadane ponovno:

https://twitter.com/NOELreports/status/1643267814742949889?s=20

Noro srečo pa je imela skupina ukrajinskih vojakov, mimo njih je letela ruska raketa in zadela cesto, a ni eksplodirala.

Peter Jančič, Spletni časopis