[Video] Pozivi k bojkotu zaradi uvrstitve transspolnika v ženski finale v plavanju

Transspolni plavalec "Lia Thomas" (na levi: slikan leta 2016, na desni: danes) (Foto: Družabna omrežja)

Žensko univerzitetno plavanje v ZDA se je znašlo v središču pozornosti zaradi zmage transspolnika Lie Thomasa, moškega, ki trdi, da se počuti kot kot ženska, zaradi česar so mu udarni organi tekmovanja pustili, da namesto z moškimi tekmuje proti ženskam. To je razjezilo plavalko madžarskega rodu, ki je organizatorje pozvala naj se že zresnijo in zaščitijo ženski šport pred vdorom moških, ki se imajo za ženske. Plavalka, ki je zaradi Thomasa ostala brez uvrstitve v finale, je ravno tako pozvala k bojkotu.

“To pismo pišem v upanju, da bodo pri NCAA končno spregledali in v prihodnje spremenili pravila,” je v pismu ameriški nacionalni univerzitetni atletski zvezi zapisala plavalka Reka Gyorgyki je nedavno ostala brez nastopa v finalu zaradi uvrstitve moškega, t.j. transspolnika Lie Thomasa. Ameriška športna zveza je namreč Thomasu pustila, da tekmuje v ženskih disciplinah zato ker se sam ima za žensko.

Po mnenju Gyorgyjeve je dejstvo, da pustijo moškemu tekmovati v ženski športni disciplini žaljivo do resničnih žensk. Gyorgyjeva, sicer Madžarska, je po poročanju Breitbarta prva univerzitetna plavalka, ki si je drznila javno kritizirati NCAA zaradi njihove norosti pri podpiranju transspolnikov v ženskem športu. Pred njo je bilo mogoče slišati godrnjanje in nezadovoljstvo, a vedno zgolj v anonimizirani obliki, saj so se plavalke bale, da bi postale tarča radikalnih prebujenskih elementov progresivnega kontigenta, ki bi jim uničili športno kariero.

Gyorgyjeva je leta 2016 zastopala Madžarsko na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, zadnjih pet let pa plava za univerzo Virginia Tech. Je dvakratna ACC prvakinja,, poleg tega pa je beležila številne uspehe tudi v tekmovanjih All-American in All-America.

Ni pravično do bioloških žensk
“Rada bi naslovila težavo v našem športu, ki škodi atletom, še posebej plavalcem,” je začela Gyorgyjeva in se že v naslednjih nekaj stavkih prešla v obrambo. Po lastnih besedah popolnoma spoštuje in “podpira” Thomasa, njena kritika je izključno za pravila NCAA, ki Thomasu omogočajo, da tekmuje proti resničnim ženskam. “Pri vsakem dogodku kjer so tekmovali transspolni atleti je bilo eno mesto odvzeto biološkim ženskam na srečanju.”

Eno od teh mest je bilo vzeto tudi Gyorgyjevi, zaradi česar je tudi upravičeno jezna. Kakor je sama opozorila, je trenutno v zadnjem letniku študija, njen čas se izteka. Če ne bi bilo Thomasa, bi bila v finalu, tako pa ji je bil finale ukraden. Odgovori v stilu, da bi morala enostavno stisniti zobe, vložiti več truda, več trenirati v tem primeru ne pijejo vode. Gre za nepravično konkurenco. Z razlogom so v športu discipline ločene po spolu. Po mnenju Gyorgyjeve bodo spremembe mogoče šele, ko bodo vse plavalke bojkotirale tekmovanja, v katerih sodelujejo transspolniki.

Ivan Šokić