fbpx

[Video] Predsednik FIFE ne vidi razloga, zakaj Severna Koreja ne bi gostila naslednjega Svetovnega prvenstva v nogometu

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Gianni Infantino (foto: Twitter)

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Gianni Infantino je odprt za to, da bo Severna Koreja gostila svetovno prvenstvo v želji po “združitvi sveta”. Infantino, ki naj bi bil ponovno izvoljen na položaj za tretji zaporedni mandat, meni, da je vsaka država upravičena do gostiteljice Mundiala.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Gianni Infantino je odprt za to, da bi Severna Koreja v prihodnosti gostila svetovno prvenstvo, saj meni, da bi to lahko “prineslo prave spremembe”. Letošnji gostitelj Katar je bil pod resnim nadzorom zaradi dobro dokumentiranih kršitev človekovih pravic in izrazite homofobične drže te države na Bližnjem vzhodu.

“FIFA je globalna nogometna organizacija,” je dejal Infantino, ki ga citira Sport Bible. “Smo nogometni ljudje, ne politiki, in želimo združiti ljudi.” V Švici rojeni predsednik FIFA je razkril, da je v zadnjih letih obiskal Severno Korejo, da bi si ogledal državo, ki gosti svetovno prvenstvo za ženske.

“Pred nekaj leti sem šel v Severno Korejo, da bi vprašal Severne Korejce, ali so z Južno Korejo pripravljeni gostiti del svetovnega prvenstva za ženske.” Infantino je priznal, da njegovo potovanje ni obrodilo nobenih sadov, vendar je izjavil, da ga bo obiskal čim večkrat, če bi to spremenilo stališče azijske države glede gostitve dogodka. “Samo angažiranost lahko prinese prave spremembe. Smo globalna organizacija in želimo ostati organizacija, ki združuje svet,” je za tuje medije dejal Infatino.

Trenutno je Svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju, ki velja za eno od držav s strogim režimom. Kljub vsemu razburjenju pa CNN poroča, da Infantin trdi, da so “zahodne kritike Katarja “globoko nepravične” in da bi se morali “za to, kar Evropejci počnemo zadnjih 3000 let, opravičevati naslednjih 3000 let, preden začnemo dajati moralne lekcije.”

Svetovno prvenstvo: polemika glede gostovanja Katarja
Sports Brief je poročal, da je že od samega začetka, ko so pred desetletjem odločili Katarju podeliti pravice za gostovanje svetovnega prvenstva v nogometu 2022, naletela na odpor. Pričakovalo se je, da bodo Združene države Amerike zmagale v postopku zbiranja ponudb, nato pa je predsednik FIFA Sepp Blatter razglasil zalivsko državo za zmagovalko glasovanja. Svetovno nogometno telo so nato pretresle šokantne obtožbe o korupciji med člani izvršnega odbora, komisiji, odgovorni za odločanje o gostitelju svetovnega prvenstva.

Morda pa Kim le sprejme Infantinovo ponudbo
Severni Koreji vlada ena najdlje trajajočih dinastičnih diktatur na svetu. Tri generacije družine Kim vladajo z absolutno avtoriteto, uporabljajo močno represijo in sistem pokroviteljstva, ki zagotavlja podporo elit in vojske.

Foto: epa

Zdi se, da je aktualni vrhovni voditelj Kim Jong-un spretno ravnal s svojimi zgodnjimi leti na vrhu s preoblikovanjem strankarskih in vojaških struktur ter pospeševanjem kopičenja jedrskih in raketnih zmogljivosti. Medtem ko si Severna Koreja sicer prizadeva povečati svoje gospodarstvo in se odpreti zunanjemu svetu, strokovnjaki pravijo, da bi lahko bil Kimov odnos z elitami na preizkušnji in bo ključnega pomena za preživetje režima. Morda bo Kim le razmislil o gostovanju naslednjega Svetovnega prvenstva v nogometu in sprejel ponudbo Infantina? Vsekakor bi bilo to zelo zanimivo videti.

Tanja Brkić