[Video] To je spoštovanja vredna “tradicija” japonskih navijačev, od katerih bi se vsi lahko učili

Japonski navijači si zaslužijo vso spoštovanje. (Foto: Twitter)

Osupljiva zmaga Japonske nad Nemčijo je v sredo njihove nogometne navijače pustila v stanju vesele nejevere. So si pa japonski navijači Samurai Blue v Katarju zaslužili še velike pohvale za hvalevredno dejanje tudi zunaj igrišča. Dejanje, ki je zdaj postala njihova “tradicija” na tekmah.

“Svet bi bil veliko boljši, če bi vsak poskušal počistiti svoj nered,” je zapisal eden od profilov na Twitterju, ki ga je navdušilo dejanje japonskih navijačev po sredini tekmi z Nemčijo na svetovnem prvenstvu v Katarju. Japonski navijači so si prisvojili svojo hvale vredno tradicijo, ki je postala edinstveno japonska: čiščenje stadionov namreč – japonski navijači so stadion za seboj pustili bolj čist, kot so ga našli.

Japonska je v sredo na uvodni tekmi svetovnega prvenstva 2022 slavila precej nepričakovano zmago z 2:1 nad Nemčijo, ponosni japonski navijači pa so slavili na svoj način, in sicer so ponovili zdaj že ustaljeno čudovito tradicijo po tekmi, ki jo zdaj izvajajo na več velikih turnirjih. Takoj, ko se je stadion začel prazniti, je bilo mogoče videti japonske navijače, kako so vzeli svetlo modre vreče za smeti za enkratno uporabo in se lotili dela. Medtem ko je pogled na gledalce, ki ostajajo in pospravljajo, za marsikoga presenečenje, za Japonce to ni nič nenavadnega.

“Svet bi bil veliko boljši, če bi vsak poskušal počistiti svoj nered,” je med drugim zapisal profil na Twitterju, navdušen nad dejanji spoštovanja vrednih japonskih navijačev.

“Kar je za vas nekaj posebnega, za nas pravzaprav ni nič nenavadnega,” je za Al Jazeero povedal japonski oboževalec Danno in ležerno skomignil z rameni. Dejstvo je, da bi se od njih morali učiti in se to ne bi smelo zdeti prav nič nenavadno, vendar so bili mnogi začudeni, tudi na Twitterju. Pa je res tako čudno, da ljudje pospravljajo za sabo ali smo le mi razvajeni? “Japonska: Popolnoma nov svet. Navijači, ki so obiskali otvoritveno tekmo svetovnega prvenstva v nogometu 2022, so zapustili stadion z zastavami in veliko smeti. Japonski navijači so čistili stadion. Na vprašanje, zakaj, so odgovorili, da pospravimo smeti, kjer koli jih vidimo, in jih nikoli ne pustimo za sabo.” je zapisal eden od uporabnikov na Twitterju.

Leta 2018 je Scott North, profesor sociologije na univerzi v Osaki, za BBC povedal, da je pospravljanje način, na katerega Japonci “izkazujejo ponos na svoj način življenja”. “Pospravljanje po nogometnih tekmah je razširitev osnovnih vedenj, ki se jih učijo v šoli, kjer otroci pospravljajo šolske učilnice in hodnike,” je dejal.

To pa ni prvič, da so japonski obiskovalci tekem opazili, da zagotavljajo lastno brezplačno storitev čiščenja, saj so pred tem navdušili opazovalce, ko so storili enako na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji, predvsem po porazu proti Belgiji s 3:2 v 16. krogu. Še več, japonski navijači so bili celo posneti, kako pospravljajo smeti in odvržene zastave na otvoritveni tekmi turnirja 2022, kljub temu da njihova stran sploh ni bila vpletena.

Res so popolni gostje.

Tanja Brkić