fbpx

[Video] Premier Johnson: “Parlament se mora umakniti in pustiti vladi, da izpelje brexit, ali pa izglasovati nezaupnico in se končno soočiti s srdom volivcev!”

Britanski premier Boris Johnson (foto: EPA)

Potem ko je britansko vrhovno sodišče poseglo v politično delovanje britanskega parlamenta in preklicalo začasno prekinitev dela, ki bi omogočilo prehod k bolj perečim temam, je po mizi udaril premier Boris Johnson, ki je prvo tako odločitev sodišča v treh stoletjih britanske parlamentarne demokracije označil za sramotno.

Britanski premier Boris Johnson se ni držal nazaj, ko se je britanski parlament ponovno sestal. Mnogi so pričakovali, da bo privzel defenzivno držo, a je Johnson po pisanju Breitbarta prešel naravnost v napad in odločitev vrhovnega sodišča označil za napačno, tako imenovane “ostajnike” z vodjo laburistov Jeremyjem Corbynom na čelu pa za navadne strahopetce, ki izigravajo voljo ljudstva, medtem ko se bojijo volitev.

“Vodja opozicije in njegova stranka ne zaupajo ljudstvu. Odločeni so, da razveljavijo rezultate referenduma ne glede na ceno,” je bil oster Johnson.

“Namesto da bi se soočila z volivci, je opozicija skrila rep med noge, in namesto da bi prepustili volivcem, da odločijo, pobegnila k sodiščem. Kljub temu, da sem sledil čisto istim postopkom kot moji predhodniki pri klicu za kraljičin govor, so vrhovno sodišče prosili, naj se prvo kdajkoli vmeša v (politični) proces,” je povedal Johnoson.

Odločitev vrhovnega sodišča precedens
“Mislim, da je odločitev sodišča, ki se je izjasnilo o tem, kar je v resnici politično vprašanje, velika nacionalna kontroverza,” je še dodal Johnson.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1176944901285711873?

Jezika ni varčeval niti odgovorni urednik revije Spiked Brendan O’Neill, ki je odločitev vrhovnega sodišča, ki je razglasilo začasno prekinitev dela parlamenta za nezakonito, označil za “pritlehen napad na demokratični red”.

“S tem ko je (vrhovno sodišče) odločilo, da je prorogacija parlamenta Borisa Johnsona nezakonita in da delo v parlamentu ni začasno prekinjeno, je 11 sodnikov sprejelo jasno politično odločitev v prid ostajniške elite.”

Ali brexit ali volitve
“Pravim, da je čas, da izpeljemo brexit. Končajmo z brexitom in spoštujmo referendum, da se lahko posvetimo prioritetam ljudi,” je v zaključku svojega ognjevitega nastopa v britanskem parlamentu povedal Johnson. “Odločili smo se za referendum, vedno znova smo obljubljali, da ga bomo spoštovali, mislim, da ima ta država dovolj! Ta parlament se mora umakniti in pustiti vladi, da izpelje brexit, ali pa izglasovati nezaupnico in se končno soočiti s srdom volivcev.”

Ivan Šokić