fbpx

Teroristi Al Kaide so se pridružili talibanom v napadu na afganistanske upornike v dolini Panjshir

Talibani v Afganistanu (foto: EPA)

Talibanski ofenzivi na upornike v dolini Panjshir so se v četrtek, 2. septembra 2021 pridružili tudi teroristi Al Kaide, trdijo sile Ahmada Massouda.

Tako na strani talibanov kot afganistanskih upornikov naj bi v spopadih, ki trajajo že več dni utrpeli žrtve, poroča Al Arabiya. V vrstah upornikov se nahajajo pripadniki različnih lokalnih milic in pripadniki razpadlih afganistanskih oboroženih sil, ki so se v dolini Panjshir začeli zbirati po talibanski zmagi v Kabulu 15. avgusta 2021 okoli Ahmada Massouda, sina pokojnega Ahmada Shaha Massouda, ki je bil pomemben borec za Afganistan v času sovjetske okupacije v 80ih letih.

Dolina Panjshir je znana po svojem zahtevnem geografskem terenu, zaradi česar je v preteklosti veljala za trd oreh v primeru napada nanjo. Sprva so med dvema stranema potekala pogajanja, a na koncu niso obrodila sadov. Uporniki so si želeli biti del oblasti, na kar talibani, ki so bili še vedno evforični zaradi ameriškega odhoda niso pristali. Sami so iz države pregnali najbolje oboroženo vojaško velesilo na svetu, zdaj pa je neka skupina odpadnikov od njih pričakovala, da z njimi delijo oblast.

Nasprotne informacije

Talibanski tiskovni predstavnik Zabihullah Mujahid je v četrtek, 2. septembra 2021 povedal, da so talibani vstopili v dolino in prevzeli nadzor nad določenim teritorijem. Pri tem je izpostavil, da so uporniki utrpeli velike izgube.

Talibani v Afganistanu (foto: EPA)

S tem se ne strinja tiskovni predstavnik afganistanskih upornikov, ki vztraja, da sami še vedno nadzorujejo vse prehode in vhode v dolino, ter so odbili poskuse talibanskega vdora v Shotul. Tiskovni predstavnik upornikov je še zatrdil, da so od začetka spopadov v tem tednu nad dveh frontah ubili večje število talibanov.

Ivan Šokić