fbpx

[Video] Primeren odziv? Zaradi smrti enega črnca potrebno požgati in izropati vse trgovine v mestu?

(posnetek zaslona: Youtube)

Začelo se je s smrtjo Georgea Floyda v Minneapolisu. Ko so črnca aretirali, se je vrgel na tla. Policisti so to razumeli kot upiranje aretaciji. Eden od policistov mu je več minut s kolenom pritiskal na vrat. Floyd je tožil, da ne more dihati, policist je Floydove klice prezrl. Floyd je umrl. V Minneapolisu sedaj vlada obsedeno stanje. Demonstracije so se v kratkem prelevile v izgrede, črnci pa so izkoristili priliko za uničevanje, požiganje in ropanje trgovin. Domnevno zato, ker je policist ubil Floyda. Kaj so imele pri Floydovi smrti trgovine, ki jih ropajo in požigajo, ostaja neznanka.

V nekaj urah po poročanju o smrti Georgea Floyda, ki je umrl med aretacijo v Minneapolisu, se je zbrala črnska skupnost, da bi “zahtevala odgovore”. Ni trajalo dolgo, preden so se zahteve prelevile v izgrede, v katerih je bila policija prisiljena uporabiti solzivec, poročajo 9News.

V samih izgredih je zaradi strelne rane umrl še en človek, policija naj bi že pridržala osumljenca, več informacij zaenkrat ni.

So pa zato izgredniki noč izkoristili za požig svojega mesta. Gorele so ulice, trgovine in smetnjaki. Izgredniki so celo napadali gasilce, ki so želeli pogasiti požare.

Izgredniki, pripadniki črnske skupnosti v Minneapolisu, so razbijali, ropali in razgrajali. Pri tem niso delali razlik med trgovinami, bankami, poštami ali drugimi poslopji. Le policijske postaje niso napadli.

Na spletu je moč najti celo posnetke izropanih trgovin, kako si pripadniki črnske skupnosti vzemajo pravico, da razbijajo, ropajo in napadajo nič krive.

Vse zgolj zato, ker je v aretaciji umrl eden od “njihovih”. Vsak izgovor je dober, če le vodi v polnjenje lastnih žepov na račun tragedije nekoga drugega.

Guverner Minneapolisa Tim Walz je izgrede označil za “nevarno situacijo”. “Za varnost vseh, prosim zapustite območje in dovolite gasilcem in reševalcem dostop do prizorišča,” je pozival preko Twitterja.

Roparji so se celo spravili na invalidko, ki jim je želela preprečiti ropanje trgovine. V svojo kriminalno dejavnost so vključili celo otroke. Jabolko res ne pade daleč od drevesa.

Če je smrt Georgea Floyda še tako tragična, pa je početje izgrednikov vse drugo kot sprejemljivo. Vseeno se bodo našli tisti, ki bodo njihova dejanja zagovarjali kot nekaj razumljivega. Vprašanje ostaja, ali bi bili enakega mnenja, če bi belska skupnost v enaki meri ponorela vsakič, ko bi črn policist ubil belca.

Ivan Šokić