fbpx

[Video] Kitajska sprejela nov varnostni zakon, ki bo še dodatno povečal pritisk na izgrednike v Hongkongu

Foto: epa

Kitajski parlament je v četrtek, 28. maja 2020 sprejel zakon o nacionalni varnosti, ki zaostruje razmere v Hongkongu. “Sporni” zakon, ki po novem prinaša strožjo obravnavo secesionistov, terorizma in ostalih nasprotnikov kitajskega režima, naj bi bil razlog za ponovno oživitev izgredov v Hongkongu po koronakrizi.

Kitajski ljudski kongres je potrdil zakon, ki naj bi stopil v veljavo do avgusta 2020. Podrobnosti še niso znane, ugiba pa se, da zakon vsebuje strožje kazni za primere, kot so žalitev kitajskih nacionalnih simbolov, secesionizem, ter raba nasilja in ustrahovanje ljudi za politične cilje.

Vse našteto so dejanja, ki pokrivajo aktivnosti izgrednikov v Hongkongu, ki so uničevali kitajske zastave, klicali tuje države, naj pošljejo vojsko v Hongkong in vandalizirali prostore trgovin ter podjetij, za katere menijo, da so zvesti Pekingu.

Po mnenju izgrednikov naj bi centralna komunistična oblast želela Hongkongu odvzeti poseben status, ki mestu pripada v skladu z dogovorom o vrnitvi Hongkonga matični državi. “Ena država, dva sistema,” kakor so imenovali tranzicijsko obdobje 50 let, se tako vse bolj bliža koncu.

Nekateri se bojijo, da bi zakon kitajskim obveščevalnim službam dopuščal možnost postavitve svojih baz v Hongkongu.

Uradni Peking medtem, po pisanju RT, obtožuje tuje države, ki so izrazile podporo protestnikom, vmešavanje v njihove notranje zadeve in razpihovanje nasilja radikalnih aktivistov.

“Že zdaj se mednarodno poslovanje sooča s pritiskom zaradi povečanih napetosti med ZDA in Kitajsko, z uvedbo kitajskega varnostnega zakona za Hongkong pa se bodo napetosti še stopnjevale,” je za Reuters povedala predsednica Ameriške zbornice za trgovino v Hongkongu Tara Joseph.

Brez zapletov ni šlo niti pri sprejemanju spornega zakona. Dvojico predstavnikov, ki sta na kongresu protestirala proti zakonu, so odvlekli iz dvorane.

Ivan Šokić