fbpx

[Video] Protesti proti iranskemu režimu so se v Teheranu nadaljevali tudi v nedeljo, Trump posvaril, naj ne ubijajo protestnikov

Foto: Twitter

Zaradi sestrelitve ukrajinskega letala se je tudi v nedeljo v prestolnici Irana Teheranu zbrala množica protestnikov. Na osrednjem trgu Asadi se je po poročanju iranske tiskovne agencije Ilna zbralo okoli 3000 ljudi, ki so protestirali zaradi poskusa prikritja informacij o sestrelitvi letala. “Voditeljem Irana – ne ubijajte protestnikov. Tisoče njih ste ubili ali zaprli in svet vas gleda. Še bolj pomembno, ZDA vas gledajo. Vzpostavite internet nazaj in dopustite novinarjem svobodno poročanje. Prenehajte ubijati vaše čudovito iransko ljudstvo,” je voditelje iranskega režima posvaril Trump.

Udeleženci protesta v Teheranu so zahtevali odstop prav vseh odgovornih vojaških in tudi policijskih poveljnikov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Preberite več: [Video] Iranski protestniki v Teheranu protestirali proti državnemu režimu po sestrelitvi ukrajinskega letala – Nezakonito so oblasti tudi aretirale britanskega veleposlanika

Demonstracije so se pričele že v soboto, potem ko je iranski predsednik Hasan Rohani po nekaj dneh zanikanja le priznal, da je iranska protiletalska obramba pomotoma sestrelila ukrajinsko letalo, kjer je bilo 176 ljudi na krovu, poroča STA. Po besedah Irana naj bi šlo za človeško napako potem, ko se je letalo približalo vojaškemu območju. Šlo je za dogajanje, nekaj ur po tem, ko je Iran sprožil raketni napad na iraški oporišči, kjer so bili nameščeni tudi ameriški vojaki.

Šlo je za maščevanja Irana zaradi ameriške likvidacije iranskega generala Kasema Solejmanija v Iraku, ki je vodil teroristične akcije na Bližnjem vzhodu. Po smrti Solejmanija so mainstream mediji poročali, kako se je na ulice mest v Iranu zganila množica ljudi, ki so objokovali njegovo smrt in zahtevali maščevanje.

V soboto trgali fotografije Solejmanija
V soboto je bilo mogoče videti, da so protestniki na protirežimskem protestu trgali njegove fotografije. Demonstracije je spremljal tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v zapisu na družabnem omrežju Twitter posvaril Iran pred novim pokolom protestnikov. Pri tem naj bi imel v mislih nasilno zatrtje protestov v mesecu novembru, v katerem so po nekaterih ocenah ubili 1500 ljudi, 12 tisoč pa so jih aretirali. 

Voditeljem Irana – ne ubijajte protestnikov. Tisoče njih ste ubili ali zaprli in svet vas gleda. Še bolj pomembno, ZDA vas gledajo. Vzpostavite internet nazaj in dopustite novinarjem svobodno poročanje. Prenehajte ubijati vaše čudovito iransko ljudstvo,” je zapisal Trump.

Hana Murn