fbpx

[Video] Protesti v Boliviji: Podporniki Moralesa napadajo mirne protestnike za demokracijo, dva so celo ubili!

Foto: twitter

Podporniki socialističnega predsednika Eva Moralesa so v četrtek napadli mirne protestnike na ulicah mesta La Paz v Boliviji, ki se borijo za demokracijo. Kljub prisotnosti na stotine policistov napadov sploh niso poskušali zaustaviti. Protestniki so proteste organizirali v večih mestih v državi v četrtek in petek. Protestirali pa so proti Moralesu, saj je kljub neupoštevanju dejstva, da mu je ustava prepovedala kandidiranje pred sodnim ukrepanjem, postal predsednik. 

Bolivijski mediji so objavili šokantne posnetke napadov na protestnike, ki jih je posnel eden izmed novinarjev v živo. Dejal je, da so napadalci organizirali napad proti demokratičnim protestnikom.

#EstasConectado Hombre herido en los enfrentamientos de La Paz por la llegada de los mineros.

Gepostet von EL DEBER am Montag, 28. Oktober 2019

 

Videoposnetek prikazuje moškega, ki močno krvavi po obrazu in iz nosu, v spremstvu drugih protestnikov, ki ga želijo peljati na varno. Novinar, ki je video snemal, je dejal: “Takole je, to so vandali, ki branijo Eva Moralesa, napadajo mirne protestnike, policisti pa ne naredijo ničesar.” V ozadju se sliši tudi ženska, ki pravi: “Policija ne reagira, ne naredi ničesar!” Novinar je še dejal, da je ne stotine policistov, ki ne želijo preprečiti tega nasilja. Še isti dan pa so policisti zvečer sprožili akcijo in namesto, da bi obvladali napadalce, so med mirne protestnike razpršili solzivec.

Protestniki v mestu La Paz.

Dva mrtva protestnika v boju za demokracijo
A najhujši napadi se niso zgodili v mestu La Paz, najbolj brutalne so zabeležili v Monteru, kjer je bila skoraj polovica protestnikov, ki se borijo za demokracijo, ranjenih, dva moška, Mario Salvatierra in Marcelo Terrazas, pa sta v boju za pravico celo umrla. Večina poškodovanih, ki so prišli v bolnišnice, je imela rane, ki jih je povzročilo strelno orožje, imeli so vbodne rane, opekline, pretres možganov, je povedal eden od zaposlenih v bolnišnici. A protestnikov to ni zaustavilo, na tisoče jih je v petek znova preplavilo ulice. A kljub temu Morales še vedno ostaja na oblasti in v četrtek je dejal, da obžaluje incidente in smrt protestnikov, a verjame, da je bila njegova zmaga poštena.

Lana Božič