fbpx

[Video] Protesti v Makedoniji: Ljudstvo se počuti izdano, socialisti so prodali ime države

Protesti v Makedoniji proti sporazumu vlade socialistov, ki želi spremeniti ime države (vir: youtube printscreen)

V Makedoniji so po podpisu sporazuma o spremembi imena Makedonije v Severno Republiko Makedonijo izbruhnili protesti. Večina Makedoncev silovito nasprotuje spremembi imena države in smatra odločitev premierja Zaeva iz vrst socialistov za izdajstvo brez primere.

“Ma-ke-donija! Ma-ke-donija! Ma-ke-donija!” je bilo slišati na protestih v Skopju, ki so izbruhnili potem, ko je makedonski premier Zoran Zaev iz vrst socialistov podpisal sporazum, s katerim bi Makedonija spremenila svoje ime v Severna Makedonija.

Protesti, ki so se začeli mirno, so proti večeru prerasli v spopade s policijo, ki je uporabila solzivec in zaslepitvene granate. Do eskalacije med dvema stranema naj bi po poročanju hrvaškega portala Advance prišlo potem, ko so protestniki skušali prebiti zaščitne barikade in začeli napadati policiste.

Čez dan so potekali protesti na jugozahodu države, ki jih je organizirala nacionalistična VMRO-DPMNE, ki ostro nasprotuje podpisanemu sporazumu. “Makedonija – ne bomo dali tvojega imena!” so vzklikali protestniki. Na njihovem protestu se je po podatkih radia Slobodna Europa zbralo okoli pet tisoč ljudi.

V istem času so ravno tako potekali protesti v Grčiji, kjer nacionalisti močno nasprotujejo kakršnikoli omembi imena “Makedonija” v nazivu sosednje države. Tako naj bi podpisanemu sporazumu nasprotovalo 70 odstotkov Grkov ter več kot 60 odstotkov Makedoncev. Zanimivo je, da Zaevova stranka socialdemokratov na zadnjih predčasnih volitvah v letu 2016 ni zmagala, temveč je osvojila 2. mesto.

Ivan Šokić