fbpx

[Video] Protestniki v Čilu dosegli stopnjo organiziranosti in logistike, ki je značilna za kriminalne organizacije!

Masovni protesti v čilenski prestolnici Santiago so se hitro sprevrgli v izgrede, požiganje in ropanje (foto: EPA)

Čilenski predsednik Sebastian Pinera je v izjavi za javnost opozoril, da je med izgredniki opaziti “stopnjo organiziranosti in logistike, ki je značilna za kriminalne organizacije,” ter pozval svoje državljane naj se “združijo v boju proti nasilju in prestopništvu.”

Prejšnji teden so se v Čilu začeli protesti proti zvišanju cen vozovnic za javni promet. Od takrat so se protesti sprevrgli v nasilne izgrede, v katerih je umrlo več ljudi. Skupine roparjev napadajo trgovine, vojska je vpeljala policijsko uro, vlada pa se je odrekla zvišanju cen vozovnic za javni prevoz, a izgredniki še vedno vztrajajo.

“To ni ukrep proti državljanom, to niso omejitve zaradi omejitev samih,” je od uvedbi policijske ure v Čilu povedal general Javier Iturriaga del Campo, “to počnemo, da bi zaščitili življenja ljudi.” V Čilu so namreč zaradi silovitih izgredov v prestolnici Santiago, ki so se razširili tudi drugod po državi, uvedli policijsko uro z namenom, da bi preprečili ropanje in požiganje.

Na ulicah je več tisoč vojakov, ki so preko vikenda patruljirali po mestu. Izredno stanje v državi je bilo po poročanju RT razglašeno prvič od konca vojaške diktature Augusta Pinocheta leta 1981.

V izgredih je do sedaj umrlo osem ljudi. Gasilci so našli pet mrtvih v kleti požganega skladišča, še trije pa so bili ubiti v dveh ločenih ropih in požigih veleblagovnic. Po poročanju CNN, se je ta številka povzpela na 11.

Poleg trgovin so vandali požigali tudi metro postaje in avtobuse, uničevali javno posest in ropali. Do nedelje so v okoli sto “resnih incidentih” aretirali okoli 1.500 ljudi. Od tega, samo v Santiagu 614.

Čilenski predsednik Sebastian Pinera je v izjavi za javnost opozoril, da je med izgredniki opaziti “stopnjo organiziranosti in logistike, ki je značilna za kriminalne organizacije,” ter pozval svoje državljane naj se “združijo v boju proti nasilju in prestopništvu.”

Izredno stanje se je v tem času s prvotno zgolj Santiaga razširilo še na pet drugih mest, na ulicah pa je prisotnih 9 tisoč vojakov. Pinera je to odločitev branil z besedami, da “demokracija ne samo, da ima pravico, temveč ima tudi dolžnost, da se brani z vsemi mogočimi sredstvi, ki jih nudita demokracija in vladavina prava v boju proti tistim, ki jo hočejo uničiti.”

Bliža se srečanje APEC
V novembru 2019 naj bi se v Čilu odvijalo srečanje držav članic APEC (Azijskopacifiško ekonomsko sodelovanje). V državi med drugim pričakujejo tudi obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina in ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Ivan Šokić