[Video] Putin Poljakom odrekel zahodni del države

Ruski predsednik Vladimir Putin (Vir: AFP)

V ruski družbi je bil pred invazijo v Ukrajino razširjen predsodek, da ne gre za resno, samostojno in suvereno državo. Scenarij se očitno ponavlja. Ruski predsednik Putin je v svojem nagovoru javno razglasil, da je zahodni del Poljske Stalinovo “darilo” Poljski. 

“Zahvaljujoč Sovjetski zvezi, zahvaljujoč Stalinovemu stališču je Poljska prejela precejšnji obseg ozemlja na zahodu nemške zemlje. Tako je to. Zahodni teritorij današnje Poljske je Stalinovo darilo Poljakom,” je v svojem nagovoru ruskemu prebivalstvu dejal ruski predsednik Putin.

Preberite še: Timmermans odhaja

Nato je nadaljeval: “Naši prijatelji na Poljskem so na to pozabili, zato jih bomo na to ponovno spomnili.”

Selektivno branje zgodovine
Pri tem pa je očitno pozabil na darilo, ki ga je Stalin pripravil Poljakom v sodelovanju z nacistično Nemčijo. Nacistična Nemčija in Sovjetska zveza sta podpisali znameniti pakt o nenapadanju Ribbentrop-Molotov, poimenovan po zunanjih ministrih držav, ki pa sta bila seveda zgolj odposlanca Stalina in Hitlerja, zato se za ta pakt pogosto uporablja tudi ime pakt Hitler-Stalin.

Na podlagi tega sporazuma se je začela usklajena in koordinirana invazija na nedolžno državo in kasnejša delitev njenega ozemlja. Državo je najprej napadla Nemčija, nato še Sovjetska zveza. Na to je v svoji objavi na Twitterju spomnil tudi Anton Gerashchenko, ki je zapisal: “Očitno je Putin pozabil, kaj je Stalin Poljakom naredil pred tem.”

Zlovešča napoved ali politična intriga?
Kot smo zapisali že v uvodu, je bila ena od “utemeljitev” Kremlja za invazijo tudi, da Ukrajina ni suverena država, če pa to je, ni povsem suverena. Invazijo se je nato skušalo upravičiti skupaj še z drugimi propagandnimi vložki, kot je bila domnevna potreba po denacifikaciji države, če naštejemo zgolj enega.

Izjavo pa bi lahko interpretirali še skozi neko drugo dimenzijo. V Kremlju bi morda hoteli spodkopati evropsko enotnost in slogo, ki ju je bilo po drugi svetovni vojni težko zgraditi. Enotnost držav EU je danes sicer na rekordno visoki ravni.

Gal Kovač